Ingezonden persbericht


21Net introduceert breedbandinternet op hogesnelheidstrein

Succesvolle test bij 300 km/u

Amsterdam, 7 september 2004 - De nieuwe operator 21Net heeft in samenwerking met de European Space Agency 's werelds eerste technische test van een satelliet-naar-WiFi breedbandinternetverbinding aan boord van een hogesnelheidstrein met succes afgerond.

21Net, een operator gevestigd in de UK onder contract van de European Space Agency, voerde deze test uit samen met een lokale partner, in samenwerking met een belangrijke Europese spoorwegmaatschappij en satellietoperator. De test vond plaats gedurende een periode van twee dagen in een test-coupé van de hogesnelheidstrein.

"10 gelijktijdig aangesloten laptops waren in staat elektronische berichten van 5 megabyte en meer te versturen en te ontvangen, gedurende twee uur en zonder onderbreking, terwijl de trein 300 km/u reed", aldus Henry Hyde-Thomson, voorzitter van 21Net. "Dit toont duidelijk aan dat wij de enige operator zijn die in staat is een ADSL-ervaring als deze bij passagiers van de hogesnelheidstrein te brengen."

De 21Net architectuur levert een nagenoeg symmetrische datastroom met een snelheid van meer dan 2Mbit/s. Deze specificaties zijn uiterst belangrijk om professionele internetverbindingen te leveren en om breedbandmogelijkheden te ondersteunen voor spoorwegmaatschappijen en haar klanten. Een speciaal gebouwde bi-directionele satellietantenne, gemonteerd op het dak van de trein, zorgt voor de breedbandinternetverbinding. In de hogesnelheidstreinen zorgt deze antenne voor draadloze LAN-toegangen voor de passagiers.

"Deze test was kritisch om de technische haalbaarheid van een breedbandinternetverbinding aan te tonen", zegt Fermin Alvarez Lopez, vertegenwoordiger van de European Space Agency. "Alle spoorwegmaatschappijen zoeken naar mogelijkheden voor internettoegang en dienstverlening voor hun miljoenen passagiers die laptops gebruiken, zonder daarvoor zelf deze dienst te moeten beheren en zonder de treinen fysiek te moeten wijzigen. Deze test toont aan dat dit mogelijk is."

21Net zal in oktober overgaan tot volledige commerciële testen, gericht op het bieden van een zo volledig mogelijk dienstenaanbod voor passagiers, met inbegrip van een breedbandinternetverbinding, entertainment aan boord en plaatsgebonden informatie.

Over 21Net

21Net, gevestigd in de UK, werd in 2001 opgericht om via geavanceerde satelliettechnologie breedbandinternetverbindingen te realiseren in treinen. Opgericht door veteranen uit de zakenwereld en de ICT-industrie, Henry Hyde-Thomson, James Rolfe, Douglas Dundonald en Jean-François de Lantsheere, heeft 21Net een contract met de European Space Agency en wordt gesteund door investeerders in de UK.