TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

7 september 2004

Lijst Geert Wilders op negen zetels in TNS NIPO-peiling

Als Tweede Kamerlid Geert Wilders nu met zijn eigen lijst mee zou doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, kan hij rekenen op negen zetels. Voor de VVD, de voormalige partij van Wilders, zijn de druiven zuur. De liberalen zakken in de peiling van 26 zetels (juli 2004) naar twintig zetels. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO afgelopen weekeinde heeft gehouden onder 1.000 kiesgerechtigde Nederlanders.

De nieuwe partij van Geert Wilders profiteert niet alleen van sympathisanten uit VVD-kring, maar weet ook veel voormalige LPF-stemmers aan zich te binden. De partij van Mat Herben moet in de TNS NIPO-peiling genoegen nemen met twee zetels (ten opzichte negen zetels in juli).


---

1 | Politieke peiling september 2004


---

                      Tweede Kamer 2003     Peiling Peiling september
                                          juli 2004              2004
                            %    Zetels      Zetels            Zetels
   CDA                   28.6        44          33                31
   PvdA                  27.3        42          49                51
   VVD                   17.9        28          26                20
   SP                     6.3         9          15                16
   LPF                    5.7         8           9                 2
   GroenLinks             5.1         8           7                 8
   D66                    4.1         6           5                 6
   ChristenUnie           2.1         3           4                 5
   SGP                    1.6         2           2                 2
   Lijst Geert              -         -           -                 9
   Wilders
   Andere partij          1.3         0           0                 0

---

De oppositie spint duidelijk garen bij het gerommel in de VVD. De twee grootste oppositiepartijen, PvdA en SP, zitten nog immer in de lift.

Lijst Geert Wilders
Het maakt de kiezers overigens nauwelijks uit of Geert Wilders in zee gaat met een aantal conservatieve denkers, dan wel met de LPF-fractie. In beide gevallen zou de nieuwe partij - op dit moment - maximaal acht procent van de stemmen behalen. Als de LPF zonder samenwerking met Geert Wilders aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen meedoet, is de kans dat de volgelingen van Pim Fortuyn in het parlement worden verkozen nagenoeg uitgesloten.

Bijna een kwart van de Nederlandse kiesgerechtigden (23%) noemt de komst van een nieuwe conservatieve partij een goede ontwikkeling. Een iets groter aandeel (26%) noemt het een slechte ontwikkeling. De overige kiezers vinden de komst van een nieuwe conservatieve partij niet goed, maar ook niet slecht.

Eén op de acht kiesgerechtigden (13%) vindt de VVD zonder Geert Wilders een minder aantrekkelijk alternatief dan voorheen. Dit aandeel is met name groot onder LPF-kiezers (19%) en ChristenUnie/SGP-stemmers (37%!). Eén op de tien (10%) noemt de VVD zonder Wilders een aantrekkelijker alternatief. Met name D66-kiezers zijn deze mening toegedaan (20%).

Toetreding Turkije tot EU
Eén van de redenen van Geert Wilders om uit de VVD te stappen, was het feit dat hij het niet eens is met het VVD-standpunt over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De VVD-fractie in de Tweede Kamer is voorstander, Geert Wilders is tegenstander. Eén op de vijf Nederlandse kiezers (21%) huldigt het VVD-standpunt, terwijl 41 procent tegen Turkse toetreding is. Drie op de tien ondervraagden (30%) maakt het niet uit of Turkije toetreedt tot de Europese Unie, de overigen (8%) hebben hierover geen mening.

B8020 | Methode: CASI (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 3 tot en met 6 september 2004. Hierbij zijn 1.000 personen ondervraagd (n=1.000).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).