STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Burgemeester Dales en Jamai voor een schoner Nederland

PERSINFORMATIE

Burgemeester Dales en Jamai zetten zich samen in voor een schoner Nederland
Bijzondere zwerfafval expositie in stadskantoor geopend

Leeuwarden, 7 september 2004 - Burgemeester Geert Dales van Leeuwarden opende vandaag in het stadskantoor te Leeuwarden een speciale expositie met kunst van zwerfafval. De kunstwerken zijn gemaakt van zwerfafval dat door een team van daklozen is verzameld. De bezoekers werden tevens getrakteerd op een mini-optreden door de Leeuwardense daklozenband Dakloos, die voor de gelegenheid werd ondersteund door Jamai, de presentator van de week. Voorafgaand aan de opening van de expositie werd in de wijk Achter de Hoven een opschoonactie georganiseerd.

Het initiatief om daklozen mee te laten helpen bij het opfrissen van het straatbeeld is niet nieuw. Al bijna een jaar vegen de daklozen uit Leeuwarden de stad schoon. Dit project verloopt zeer succesvol. De afgelopen maanden hebben de daklozen de binnenstad van Leeuwarden ontdaan van zwerfafval. Van dit afval maakten kunstenaars verschillende kunstobjecten die vanaf vandaag in het stadskantoor te bewonderen zijn. Dales prees bij de opening van de expositie naast het werk van de opschoners in de wijk en het optreden van de daklozenband ook het werk van de kunstenaars die de expositie 'Wat nu zwerfblik' hebben gerealiseerd. De expositie is het initiatief van Skrep, opgezet door REAX (arbeidsreĂŻntegratie), de TERP (Stichting Maatschappelijk Opvang Friesland) en het Leger des Heils. 'Ik vind het fantastisch wat ze doen', zei Dales over het werk van de kunstenaars en Skrep. De expositie duurt tot 1 oktober.

Voorafgaand aan de opening van de expositie werd in de wijk Achter de Hoven door een team van buurtbewoners, medewerkers van de gemeente en een groep daklozen opgeschoond. Naast het opruimen van zwerfafval, werd er onder andere onkruid verwijderd. Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, licht toe waarom dit jaar niet alleen gekeken is naar zwerfafval: 'Uit onderzoek blijkt dat als bewoners hun omgeving als schoon en goed leefbaar beschouwen, ze minder op straat gooien. Schoon trekt dus schoon aan.'

Na vandaag doet de Week van Nederland Schoon nog drie steden aan. Morgen is het de beurt aan Almere, waar de eerste scholenafvalbak gepresenteerd wordt. Donderdag wordt er opgeschoond in Maastricht en op vrijdag wordt de Week in Den Haag afgesloten met de prijsuitreiking van de Schoonste Stranden van Nederland.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Van dit evenement is een foto beschikbaar via de beeldbank van het ANP.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 06- 538 513 84.


07 sep 04 20:32