GroenLinks Heerlen

Ten Esschen / Heerlen, 7 september 2004

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer A.M.G. Gresel

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: subsidieverzoek Explorion

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Gresel,

Bij dezen wens ik namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over het subsidieverzoek van het Explorion schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

Ik kreeg, en met mij waarschijnlijk alle fracties van de gemeenteraad, onlangs een nieuw verzoek om subsidie van het Explorion. Ik neem aan dat het college ook al op de hoogte is van dit subsidieverzoek dat mede is gebaseerd op de toekomstvisie van Explorion "Future Today". Deze toekomstvisie is weer leidraad voor het werkplan 2004 en de planning van activiteiten voor 2005 en verder. Men wil vooral aandacht gaan besteden aan de thema's "weer, energie en milieu". Het Explorion vraagt ditmaal fors meer subsidie dan voorgaande jaren, te weten E 70.000 eenmalig en E 80.000 structureel.

Zoals u bekend is, draagt de gemeenteraad het Explorion een warm hart toe. Dit bleek onder andere tijdens de laatste twee algemene beschouwingen / begrotingsbehandelingen. Toen heeft de gemeenteraad via moties het college gevraagd voor een aantal aansprekende projecten de gewenste subsidies toe te kennen aan het Explorion.

Zoals hiervoor al genoemd, is het verzoek van het Explorion om subsidie van een hogere orde en structureel. Het mogelijk / gedeeltelijk tegemoetkomen aan het verzoek van het Explorion vergt daarom naar mijn mening een meer diepgaande afweging dan besluitvorming via moties.

Ik vraag het college dan ook om uiterlijk voor de algemene beschouwingen / behandeling van de begroting 2005 een voorstel te ontwikkelen en aan de gemeenteraad aan te bieden waarin wordt aangegeven of en zo ja het college mogelijkheden ziet om (gedeeltelijk) tegemoet te komen aan dit subsidieverzoek.

Zoals ook verleden jaar bij de algemene beschouwingen het geval was, kan het verzoek van het Explorion in verband worden gezien met de subsidiëring van een aantal gemeentelijke musea (Kasteel Hoensbroek, Thermenmuseum & Géon). Ik verzoek het college dan ook om in het gevraagde voorstel in te gaan op deze samenhang. Daarbij vraag ik het college in het bijzonder de resultaten te presenteren van het verleden jaar aangekondigde en naar ik aan neem inmiddels uitgevoerde onderzoek naar de onderlinge (financiële) positie van deze instellingen.

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken


---- --