GroenLinks Heerlen

Ten Esschen / Heerlen, 7 september 2004

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer A.M.G. Gresel

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: mogelijke vestiging Xenos op Woonboulevard 2

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Gresel,

Bij dezen wens ik namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over de mogelijke vestiging van de winkelketen Xenos op Woonboulevard 2 schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

Sinds kort hangen op de tweede verdieping van de pas geopende Woonboulevard 2 vlaggen op van de winkelketen Xenos. De winkelketen Xenos zoals ik deze ken heeft feitelijk alle kenmerken van een gewone detailhandel in voornamelijk kleine artikelen. Er is mijns inziens bij Xenos geen sprake van grootschalige detailhandel die specifiek op een perifere detailhandelslocatie dient plaats te vinden. Winkels zoals Xenos horen mijns inziens thuis in het winkelcentrum van Heerlen. Gezien het reeds grote winkelaanbod in Parkstad Limburg bestaat het risico dat door het op de Woon- boulevard vestigen van zaken die eerder thuis horen in het winkelcentrum de concurrentie met de binnenstad te groot wordt, zodat er aldaar leegstand ontstaat en verloedering. Uit de opgehangen Xenos - vlaggen leid ik echter af dat mogelijk toch een vestiging van de winkelketen Xenos is gepland op de tweede Woonboulevard. Dit geeft mij aanleiding tot het stellen van de volgende vragen aan het college van B&W.


1. Is het college op de hoogte van de mogelijke vestiging van een filiaal van Xenos op de tweede Woonboulevard?


2. Naar mijn oordeel behoort het overgrote aandeel van het door Xenos aangeboden productenscala tot de gewone detailhandel. Biedt het bestemmingsplan de mogelijkheden voor de vestiging van Xenos en dergelijke detailhandelszaken op de tweede Woonboulevard?


3. Heeft het college hiervoor vergunningen afgegeven? Zo ja, dan verzoek ik het college de toetsing aan het bestemmingsplan kenbaar te maken aan de commissie SO.


4. Past deze ontwikkeling volgens het college in de visie van de LOZO "Lang leve de binnenstad"?


5. Een tweede zaak waarvan is aangekondigd dat deze zich op de eerste Woonboulevard wil vestigen is Prénatal. Prénatal voert zowel grote artikelen als baby- en kinderkamers als veel kleine artikelen. Worden er bij de vestiging van Prénatal grenzen gesteld aan het aanbod van kleine artikelen, bijvoorbeeld door hieraan een maximum vloeroppervlak voor te schrijven?


6. Zijn er nog meer zaken met hoofdzakelijk handzame producten gepland op de Woonboulevard? Zo ja, is het college voornemens om deze ook toe te staan op de Woonboulevard?


7. Hebben de LOZO en de retailcommissie / brancheadviescommissie deze en mogelijk andere nieuwvestigingen op de Woonboulevard beoordeeld en van advies voorzien? Ik verzoek het college om deze adviezen door te geleiden naar de commissie SO.

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken


---- --