Sotheby's

KONINKLIJKE VEILING BIJ SOTHEBY'S AMSTERDAM
BRENGT RUIM 4 MILJOEN EURO OP

Amsterdam, 8 september 2004. De tweedaagse veiling van kunst en antiek uit koninklijk en adellijk bezit, die onder de titel 'Saksen-Coburg-Gotha en andere Europese Huizen' bij Sotheby's Amsterdam gehouden werd op 7 en 8 september, heeft in totaal E4,1 miljoen opgebracht, met een verkooppercentage in waarde van 90.4% en in lots 81.5%. Het resultaat overtrof de verwachtingen ruimschoots. Alle aangeboden schilderijen en kunstvoorwerpen in de veiling waren direct afkomstig van of werden ooit vervaardigd in opdracht van koninklijke en adellijke families in Europa.

Het hoogste bedrag van de veiling was E216.000, geboden voor lot 547, een zeer zeldzame serie van 14 barok panelen, met reliëf afbeeldingen van Scenes uit het leven van Christus, toegeschreven aan Christoph Daniel Schenk en zijn atelier. De panelen werden aangekocht door het Liechtenstein Museum in Wenen, dat ook lot 767, een vijfdelig tafelgarnituur van Weens porselein, verwierf voor E20.400.

Veel belangstelling bestond er voor twee bijzondere meubelen met een Nederlandse koninklijke herkomst. De meubelen kwamen beide uit het bezit van prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883), het jongste kind van koning Willem 1. Marianne trouwde op 20-jarige leeftijd met haar neef, prins Albert van Pruisen. Een zeldzaam 17de eeuws geëboniseerd kabinet op onderstel, ingelegd met halfedelstenen (lot 592), vond een nieuwe eigenaar voor E114,000, driemaal de richtprijs. Een tweede bijzonder meubel uit de collectie van Prinses Marianne, een notenhouten 'architecten commode' vervaardigd door de beroemde meubelmaker Abraham Roentgen, werd eveneens ver boven de geschatte waarde verkocht. De commode uit circa 1755, bracht E105,600 op.
Ook het duurste kavel van de sectie fotografie was afkomstig uit de collectie van prinses Marianne: lot 1118, vijf genummerde albums met foto's werd verkocht voor E13.200 (de richtprijs was E500-800).

Rijksmuseum Paleis het Loo breidde haar collectie uit met lot 920, een indrukwekkende koninklijke halsketting met 26 miniatuur onderscheidingen van de familie Habsburg, vervaardigd door Rothe in Wenen (E21,600).

Een meer dan levensgroot portret ten voeten uit van Jacobus I, koning van Engeland en Schotland (Jacobus IV) zorgde voor een verrassing. Lot 4, het portret van de zoon van Maria Stuart, toegeschreven aan een navolger van de schilder John de Critz de Oudere, werd afgeslagen voor E115.200 op, bijna tienmaal de schatting. Een Engelse koper kocht het portret, dat vele jaren in het Oostenrijkse Slot Greinburg - een van de kastelen van het Huis Saksen-Coburg en Gotha - hing.

Alle genoemde bedragen zijn inclusief opgeld
Voor verdere inlichtingen: Sotheby's Press Office, Amsterdam
Tel: *31 20 550 2205 / 6, diana.ridderikhoff@sothebys.com
www.sothebys.com

---- --