GroenLinks

Vragen Europese Commissie over steun Rotterdamse haven

8 september 2004

Valt de steun aan Rotterdamse Droogdok Maatschappij onder staatssteun? GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk vraagt eurocommissaris mededinging Monti, die in november opgevolgd wordt door Neeli Kroes, om opheldering.

"Als de Europese Commissie oordeelt dat hier sprake is van ongeoorloofde staatssteun, dan zal zij de banken - die de door het Havenbedrijf aan RDM verleende garanties incasseerden - waarschijnlijk opdragen dit geld terug te betalen. Monti of Kroes besparen de Rotterdamse belastingbetaler dan een hoop geld", aldus Lagendijk.

Ook garanties vallen volgens de Europese Commissie onder 'staatssteun'. Zeker als het begunstigde bedrijf er geen vergoeding voor betaalt en in financiële moeilijkheden verkeert (zie ook de bepaling van de EU).

---

Schriftelijke vraag van: Joost Lagendijk
Aan: Europese Commissie
Betreft: financiële garanties van Havenbedrijf Rotterdam ten behoeve van RDM

Is het de Commissie bekend dat Havenbedrijf Rotterdam NV, waarvan de gemeente Rotterdam de enige aandeelhouder is, zich in de afgelopen jaren voor een bedrag van 100 miljoen euro garant heeft gesteld voor leningen van de banken Commerzbank en Barclays aan het RDM-concern?1

Is hier sprake van staatssteun die, op grond van artikel 88 lid 3 VEG en verordening (EG) 659/1999, vooraf bij de Commissie moet worden aangemeld?

Zijn de uitzonderingsbepalingen van artikel 296 VEG, betreffende de productie van en de handel in wapenen, munitie en oorlogsmateriaal, in dit geval van toepassing?

Neemt de Commissie stappen in deze zaak? Zo ja, welke?

NRC Handelsblad, 31 augustus, 1 september, 2 september, 3 september 2004; Rotterdams Dagblad, 31 augustus, 1 september, 3 september 2004

«