Kenniscentrum Elektronische Overheid

13 sep 2004

Professor Coleman (e-Democracy) bezoekt Nederland

XPIN

Op uitnodiging van British Telecom NL was woensdag 8 september prof. Stephen Coleman in ons land, waar hij een inleiding hield over zijn onderwerp E-democracy. Hij was tijdens de lunch ook bij ICTU te gast.

Professor Coleman is op dit gebied een autoriteit en hij heeft een belangrijke adviestaak bij de Labour regering.

Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de e-Democracy ontwikkelingen in Nederland. Hier wil e-democracy nog niet echt van de grond komen, en wel om drie redenen:

* interactieve beleidsvorming in het algemeen is politiek uit de gratie

* de glans van het nieuwe speeltje Internet is verminderd zonder dat er nieuwe specifieke digitale participatie-technieken zijn ontwikkeld

* de hooggespannen verwachtingen van een centraal elektronisch besluitvormingsmodel sluiten niet aan bij de versnipperde internetpraktijk.

Daar staat echter tegenover dat bestuurlijke innovatie in het algemeen veel meer de wind in de rug heeft, omdat de overheid meer en meer erkent dat de samenleving zelf publieke verantwoordelijkheden heeft en ook op internet het voortouw heeft.

Tijdens de lunch gaf Professor Coleman zijn visie op de Nederlandse situatie en sloot af met een aantal conclusies en tips. Het hele artikel kunt u lezen op de website van XPIN.

Bron: XPIN.nl