CINOP
http://www.cinop.nl

Den Haag, 25 augustus 2004

Wereldalfabetiseringsdag 8 september

Kenniseconomie alleen geslaagd als laaggeletterden meedoen

Op woensdag 8 september wordt Wereldalfabetiseringsdag gevierd. Deze dag is een initiatief van de VN-organisatie UNESCO, die al sinds 1967 aandacht besteed aan de enorme omvang van ongeletterdheid. Dit probleem speelt niet alleen in ontwikkelingslanden maar het komt ook in de Westerse wereld voor. Nederland telt naar schatting 1,5 miljoen functioneel ongeletterden. Functioneel ongeletterden zijn mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven - en vaak ook rekenen - om volwaardig in de maatschappij kunnen functioneren. Dit jaar ligt de nadruk van deze dag in Nederland op de relatie tussen ongeletterdheid, de kenniseconomie en arbeidsproductiviteit: thema's die volop in de belangstelling staan. De dag wordt georganiseerd door het Centrum Innovatie van Opleidingen (CINOP) en de Stichting Lezen & Schrijven en valt in 'De week van het leren'.

De Stichting Lezen & Schrijven heeft Universiteit Nyenrode opdracht gegeven om een verkennend onderzoek uit te voeren naar het economisch potentieel van laaggeletterden in de kenniseconomie. Het is voor het eerst dat deze relatie wordt onderzocht. De resultaten worden door de voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven, H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, op 8 september bekend gemaakt.

Programma Wereldalfabetiseringsdag 8 september 2004 11.45 - 13.00 uur: Bezoek door H.K.H. Prinses Laurentien en Staatssecretaris Mark Rutte van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan ROC Midden Nederland, locatie Queeckhovenplein 3 in Utrecht. Op het programma staat het volgen van een alfabetiseringsles en een openbare les 'E-mailen in goed Nederlands'. Vervolgens zal er een kringgesprek plaatsvinden met docenten en deelnemers.
13.30 - 14.30 uur: Uitreiking van de Alfabetiseringsprijzen op Kasteel Nyenrode te Breukelen door Staatssecretaris Rutte van het Ministerie van OCW. Prinses Laurentien zal de feestelijke uitreiking bijwonen. Tevens zal de voorzitter van de jury, Prof. Dr. A.M.L. van Wieringen, het juryrapport toelichten.

In het kader van het Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders 2003- 2006 heeft het Ministerie van OCW dit jaar voor het eerst Alfabetiseringsprijzen in het leven geroepen. Deze prijzen zijn bedoeld als erkenning voor organisaties, die zich in 2004 op het gebied van alfabetisering bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Er worden op 8 september twee gouden (ter waarde van 5000 euro) en vier zilveren oorkondes (ter waarde van 4000 euro) uitgereikt.

15.00 - 16.15 uur: Symposium 'Laaggeletterdheid en de Kenniseconomie'. Openingstoespraak door Prinses Laurentien die onder andere de belangrijkste conclusies van het onderzoek van de Stichting Lezen & Schrijven bekend zal maken. Vervolgens zal er over dit onderzoek een discussie plaatsvinden met een forum, onder leiding van economisch journalist Jeroen Smit, oud-hoofdredacteur van het zakelijke opinieblad Fem/De Week. Het forum bestaat uit:
- Drs. Mark Rutte, Staatssecretaris Ministerie OCW;
- Dhr. Lodewijk de Waal, Voorzitter Vakcentrale FNV;
- Drs. Willem Houtkoop, Directeur Max Goote Kenniscentrum bve;
- Mr. Ruud Sondag, Bestuursvoorzitter Van Gansewinkel Groep;
- Drs. Leen Zevenbergen, Bestuursvoorzitter Escador.

16.30 - 17.30 uur: Borrel