Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
60

Directie:
voorlichting

26-08-2004

Status:
informatie

Staatssecretaris Rutte reikt alfabetiseringsprijzen uit

Dit jaar zullen voor het eerst alfabetiseringsprijzen worden uitgereikt aan organisaties die zich hebben ingezet in de strijd tegen het analfabetisme. Het gaat om twee gouden en vier zilveren oorkondes waaraan bedragen zijn verbonden van respectievelijk 5.000 euro en 4.000 euro. Staatssecretaris Rutte (onderwijs) zal de prijzen uitreiken op Wereldalfabetiseringsdag op 8 september. In het kader van het Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders 2002 2006 heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dit jaar voor het eerst Alfabetiseringsprijzen in het leven geroepen. De alfabetiseringsprijzen zijn ingesteld om de projecten die op lokaal en regionaal niveau zijn ontwikkeld te belonen. De geldbedragen zijn bedoeld om de initiatieven verder te ontwikkelen en te vernieuwen en om andere organisaties te stimuleren dit soort projecten op te starten of verder uit te bouwen.

De gouden oorkondes zijn gewonnen door het ROC Alfa-college en de Gemeente Groningen vanwege het project ´Alfabetiseringsonderwijs en sociale activering van de woonwagenbewoners/zigeuners van De Kring´ en door de belangenbehartigingsorganisatie Stichting Landelijk Netwerk Nederlandstaligen (Nedwerk NT 1) in de (basis)educatie, vanwege hun inzet voor het alfabetiseringsonderwijs.
De zilveren oorkondes zijn gewonnen door het ROC Midden Nederland in Amersfoort vanwege ´Een lange adem: 26 jaar alfabetiseringsonderwijs´, de Stichting Expertisecentrum ETV.nl, vanwege het educatieve televisieprogramma ´Blokletters´ (een programma over laaggeletterdheid), het ROC Eindhoven, School voor Volwasseneneducatie vanwege het project Woonwagenvrouwen en door de Citogroep in Arnhem vanwege het project: Zo doe ik dat! waarin deelnemers hun leeractiviteiten kunnen evalueren en reflecteren.

Wereldalfabetiseringsdag is een initiatief van UNESCO, die hier al sinds 1967 aandacht aan besteed. Analfabetisme is niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden, maar kent is ook van grote omvang in westerse landen. Het gaat dan vaak om functioneel analfabeten: mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven om goed zelfstandig te functioneren in de samenleving. In 2004 staat Wereldalfabetiseringsdag in het teken van de samenhang tussen ongeletterdheid, kenniseconomie en arbeidsproductiviteit. Naast het Centrum voor innovatie van Opleidingen (Cinop), dat al jarenlange ervaring heeft bij de bestrijding van analfabetisme, is sinds dit jaar ook de Stichting Lezen & Schrijven opgericht. Deze stichting, onder voorzitterschap van H.K.H. Prinses Laurentien, benadert en attendeert publieke en private organisaties op het sociaal-economisch probleem van analfabetisme. De stichting fungeert als marktplaats voor het samenbrengen van initiatieven.


Zie ook:
Stichting Lezen & Schrijven externe link

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl