LIVE TO EXPLORE THE FUTURE

100 jaar Prisma Maij-Weggen opent festival

Hanja Maij-Weggen opent 12 daags festival

Festival:De Kunst van het Onvolmaakte
8 t/m 19 september 2004
12 nazomeravonden en 2 weekenden muziek, theater, kunst, architectuur
festivalterrein dagelijks geopend vanaf 11.00 uur Opening:woensdag 8 september 19.00 u
Locatie:Huize Assisië Biezenmortel / Hooghoutseweg 3, 5074 NA Biezenmortel (N65)
Url:http://www.onvolmaakte.nl

Op woensdag 8 september om 19.00 uur opent Hanja Maij-Weggen, Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, het festival 'de kunst van het onvolmaakte'. De Stichting Prisma, een grote zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in Midden- en West-Brabant, viert met het 12-daagse festival haar honderd jarig bestaan. De wortels van Prisma liggen in Huize Assisië, de oudste terreingebonden zorginstelling van katholieke signatuur. Daar begonnen in 1904, geïnspireerd door de heilige Franciscus van Assisië, de broeders Penitenten met de opvang en verzorging van verstandelijk gehandicapten. Vanwege de toenemende integratie van verstandelijk gehandicapten in de samenleving verliest dit 66ha grote terrein met 42 gebouwencomplexen echter zijn huidige functie. Om deze unieke locatie met monumenten en uitgestrekte parken opnieuw onder de aandacht te brengen is Huize Assisië voor deze gelegenheid omgetoverd tot een gigantisch festival terrein.

12 nazomeravonden en 2 weekenden / drie festivals in één Het festival 'de kunst van het onvolmaakte'duurt maar liefst 12 dagen en er zijn tijdens de nazomer-avonden en de weekenden volop optredens met muziek, theater en literatuur. Tevens zijn de tentoon-stellingen beeldende kunst, architectuur en landschap dagelijks vanaf elf uur open voor het publiek.

Op het terrein spelen zich maar liefst drie festivals tegelijkertijd af. Zo is er het Prismaprogramma met bijzondere workshops voor verstandelijk gehandicapten, een heuse kermis en treedt onder andere Johan Verminnen op. In en om 'de wasserij, instantmuseum voor kunst van het onvolmaakte' en de 'Mobiele Dahlia Showtuin' is er de dagelijkse 'Dahlia Modeshow' en het bijzondere project 'Koekkoek's Vogelzang' van Henk Koekkoek op het knaloranje 'Koekkoekspodium'. Van woensdag 15 september t/m zondag 19 september strijkt het zomertheaterfestival 'Cardboard Sky' neer in de speciaal daarvoor gebouwde theaterstad met artiesten uit de hele wereld; zoals bijvoorbeeld Drue Franklin uit America, Stickelback Plasticus uit Engeland maar ook 'Tuig' uit Nederland. Tussen de podia in lopen als verbindende schakel de Festa Orkestas rond.

De Kunst van het Onvolmaakte
De titel van het festival verwijst naar het onvolmaakte van de mens en de kunst. Tijdens het festival wordt ter plekke op grote schaal gewerkt aan nieuwe voorstellingen en optredens die meteen ook op de diverse podia getoond worden. Dus voor wie nieuwsgierig is naar nieuwe kunst en kunstvormen, naar kunst die nog niet helemaal af is, is dit festival een must. Natuurlijk zijn er ook presentaties te zien die al succesvol rondgereisd hebben. Maar het is dan voor het eerst dat ze hier in de omgeving te zien zijn. Eigenlijk is het festival een mengeling van voor het publiek toegankelijke culturele werkplaatsen, premières van nieuwe voorstellingen en van reprises van optredens waarvoor de makers en het publiek enthousiast zijn geworden.

Huize Assisië is een Hof van Eden
Op de eerste plaats is het festival bedoeld om iedereen de gelegenheid te geven samen met Prisma het 100 jarig bestaan feestelijk te vieren. Immers, bij een feest horen gasten. Huize Assisië is altijd al een 'Hof van Eden' geweest voor zijn bewoners. Tijdens het festival zal het voor jong en oud, een waar paradijs zijn. Een tijdelijke sprookjesachtige oase met allerlei vormen van kunst, optredens en culinaire wonderen van 'Gastronomie Mobiel' die de zinnen prikkelen. Met 12 nazomeravonden en 2 weekenden wordt Huize Assisië een prachtige ontmoetingsplek waar je elkaar, artiesten en kunstenaars uit alle werelden kunt ontmoeten.