D66


Francine Giskes verlaat Tweede Kamer;

Fatma Koser Kaya volgt haar op

D66 Persbericht, 1 september 2004

D66-kamerlid Francine Giskes verlaat per 8 september de Tweede Kamer. Zij zal worden opgevolgd door Fatma Koser Kaya.

Francine Giskes (53, Heemstede) heeft een achtergrond in de economische geografie en planologie. In 1994 werd zij verkozen in de Tweede Kamer, waar zij tien jaar lang het woord voerde over vooral harde thema s als financiën, economische zaken, ruimtelijke ordening en verkeer. Zij zwengelde in de Kamer het debat aan over corporate governance, bewerkstelligde de komst van de bijsluiter bij financiële transacties en de combinatiekorting in de inkomstenbelasting. Zij bepleitte modernisering van de faillissement- en successiewetgeving. In 2000 legde zij een bom onder het rekeningrijden door de kilometerheffing als alternatief te omarmen. Als één van de weinigen in het parlement stemde Giskes tegen het voorgenomen huwelijk van Willem-Alexander en Maximá en als enige D66-er stemde zij tegen de uitzending van Nederlandse militairen naar Irak. In de Kamer ligt momenteel een initiatiefwet van Giskes om gepensioneerden meer zeggenschap te geven in hun pensioenfondsen. Giskes was jarenlang secretaris van de D66-fractie en lid van het Presidium van de Tweede Kamer. Ten tijde van het eerste kabinet-Balkenende was zij vice-fractievoorzitter en tot aan haar vertrek uit de kamer is zij voorzitter van de parlementaire themacommissie Technologiebeleid.

Giskes neemt (voorlopig) afscheid van de politiek om persoonlijke redenen. Zij blijft maatschappelijk actief, onder meer als voorzitter van HIVOS, het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking.

Fatma Koser Kaya (36, Den Haag) neemt de plaats in van Francine Giskes. De in Turkije geboren Koser Kaya werkte eerder als senior jurist bij de FNV in Rotterdam en als advocaat in Utrecht. Als jurist is zij gespecialiseerd in arbeidsrecht, sociaal verzekeringsrecht en internationaal privaatrecht. Afgelopen maand is Koser Kaya beëdigd als plaatsvervangend rechter in Gouda. Namens de Tweede-Kamerfractie van D66 zal zij zich onder meer bezig houden met sociale zaken en volksgezondheid.

Op www.D66.nl/foto kunt u hogeresolutiefoto s downloaden van Francine Giskes en Fatma Koser Kaya. U kunt hier ook altijd terecht voor kosteloze hoge-resolutiefoto s van andere D66-prominenten.