CITOGROEP

Arnhem, 1 september 2004

Internationale dag van de Alfabetisering:

Citogroep wint Alfabetiseringsprijs 2004

Kaatje Dalderop van de in Arnhem gevestigde Citogroep is een van de winnaars van de Alfabetiseringsprijs 2004. Zij krijgt de prijs, een zilveren oorkonde en het daarbij behorende bedrag van 4.000 euro, voor het programma Zo doe ik dat!. Ter gelegenheid van de Internationale dag van de Alfabetisering reikt staatssecretaris Rutte van OCW de oorkondes uit op 8 september tijdens een bijeenkomst in Kasteel Nijenrode in Breukelen.

Volgens de jury is Zo doe ik dat! een professioneel project, hard nodig in deze wereld van vaak goedbedoeld amateurisme, en goed overdraagbaar. Zo doe ik dat! versterkt door de aanpak het zelfbewustzijn van cursisten Nederlands als moedertaal. De groepering rond de domeinen van zelfredzaamheid is positief! Door meer en creatiever gebruik te maken van moderne media zou het project uit kunnen groeien naar een nummer 1 plaats!

In het kader van het Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders
2002 2006 stelde het Ministerie van OCW voor 2004 zes nationale alfabetiseringsprijzen in: twee gouden oorkondes ter waarde van 5.000 euro en vier zilveren oorkondes ter waarde van 4.000 euro. De prijzen worden toegekend aan organisaties die op bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de vernieuwing en verdere ontwikkeling van het alfabetiseringsonderwijs in Nederland.


1.3 miljoen
In Nederland wonen 1,3 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Niet goed wil zeggen dat ze niet met dagelijkse lees- en schrijftaken uit de voeten kunnen. Post van de gemeente, een bankafschrift, reclame of de krant, zonder hulp komen deze mensen er niet uit. En dat geldt ook voor het invullen van formulieren, van het doorgeven van de meterstanden tot het huursubsidieformulier. Zo n
200.000 van hen zijn als analfabeet te typeren. Zelfs het lezen of schrijven van eigen naam en adres levert problemen op. In het volwassenenonderwijs worden cursussen georganiseerd waarin deze volwassenen leren om de lees- en schrijftaken die het dagelijks leven voorkomen de baas te kunnen. Zo doe ik dat! is ontwikkeld voor het onderwijs aan deze doelgroep.

Zo doe ik dat
De Citogroep ontwikkelde Zo doe ik dat! op verzoek van en in samenwerking met een aantal Regionale Opleidingen Centra (ROC s) die alfabetiseringscursussen geven. Zo doe ik dat is een portfolio voor gebruik in cursussen voor Nederlands als moedertaal. Deze cursussen worden gegeven aan zeer laag en laag opgeleide volwassen mannen en vrouwen, die beter willen functioneren en participeren in alledaagse situaties. Een portfolio omvat een gestructureerde verzameling informatie waarmee een cursist aantoont wat hij of zij aan kennis en vaardigheden heeft verworven.

Met Zo doe ik dat! kunnen deelnemers hun leeractiviteiten evalueren en beoordelen of en hoeveel vooruitgang zij hebben geboekt. Daarnaast kunnen zij nieuwe doelen en activiteiten plannen. Door het systematisch reflecteren op het leerproces raken de deelnemers meer betrokken en leren zij daarvoor zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zij leren zien dat leren niet alleen binnen de school plaatsvindt. Ervaring met het portfoliogebruik heeft geleerd dat door het gebruik van deze methodiek het zelfvertrouwen van deelnemers vaak sterk toeneemt. Dat komt vooral omdat in het portfolio alle relevante leerervaringen, dus ook buitenschoolse, worden opgenomen en positief benaderd.
Aan de wens van de jury meer en creatiever gebruik te maken van moderne media wordt momenteel hard gewerkt. Mede dankzij de prijs wordt Zo doe ik dat! geschikt gemaakt voor gebruik op de computer. Daarbij wordt de geschreven taal ondersteund door gesproken taal.

Noot voor redactie,