Algemene Onderwijsbond

UITNODIGING & AANKONDIGING

Startende docenten komen moeilijk aan werk

AOb opent schooljaar 2004 / 2005 op inhoudelijk- ludieke wijze

Utrecht, 3 september 2004. Woensdag 8 september opent AOb-voorzitter Walter Dresscher het onderwijsjaar. Na zijn openingstoespraak sluiten Walter Dresscher, een collega bestuurder van de AOb, enkele politici (waaronder onderwijswoordvoerder Jan de Vries van het CDA) en een aantal startende docenten zichzelf ruim een uur op in een vliegende luchtballon, voor een stevige discussie over het onderwijsbeleid in Nederland.

Het debat in de luchtballon zal in ieder geval gaan over de enorme problemen die startende docenten en onderwijzers hebben om een baan te vinden. Dit in tegenstelling tot de rooskleurige toekomst die hen -o.a. door reclamespotjes van de overheid- voorgespiegeld werd toen zij aan hun studie begonnen. Tegelijkertijd kondigt zich wel een groot lerarentekort aan in de nabije toekomst, door de toenemende vergrijzing. Maar mensen die nu geen baan vinden zullen over drie jaar niet meer beschikbaar zijn voor het onderwijs. Zij hebben ander werk gezocht. Vervangingsbanen zijn niet aantrekkelijk vanwege het vervallen van de kortlopende werkloosheidsuitkering.

Andere mogelijke gespreksonderwerpen zijn het veranderen van de gewichtenregeling, de gevolgen van het wegvallen van ondersteunend personeel door het afschaffen van ID-banen, geweld en veiligheid op school, de mate van verantwoordelijkheid in de opvoeding van (probleem)leerlingen, het integratievraagstuk en de effecten op het onderwijs van de bezuinigingen op het sociale stelsel.

Walter Dresscher houdt zijn speech op het terrein waarvandaan ook de luchtballon vertrekt; een schoolplein in Houten. Hier worden ook kinderactiviteiten georganiseerd en de ballon opgeblazen.

Mocht vanwege slechte weersomstandigheden het vliegen niet mogelijk zijn, dan vinden de activiteiten plaats in de school.