LIVE TO EXPLORE THE FUTURE

Japanse kunstenares Watanabe in residence ihkv 100 jr Prisma

Japanse Chikako Watanabe presenteert chikahome-2004 / Biezenmortel / NL
Gymzaal van de nieuwe school van Huize Assisië - tijdelijke dependance van
'de wasserij, instantmuseum voor kunst van het onvolmaakte'

Geopend tijdens het festival 'de kunst van het onvolmaakte' woensdag 8 t/m zondag 19 september, 11.00 u - 21.00 u Zaterdag 11 september 15.00 u: 'chikahome-party' met zang: Yuka Kawabe

Locatie: Huize Assisië / toegang: via hoofdingang Prisma Hooghoutseweg 3
5074 NA Biezenmortel T 013 5118223 (P-terrein)

Chikako Watanabe
Chikako Watanabe is in 1969 geboren in Aichi, Japan, en studeerde aan de Universiteit der kunsten van Kyoto van 1988 tot 1994. Ze richtte zich op de keramische discipline, maar haar werk was van meet af aan discipline overschrijdend. In 1993 kwam Watanabe in contact met 'Dumb Type' een kunstenaarsgroep (Japan) waarvan de leden actief waren op het gebied van theater, film, beeldende kunst, muziek en architectuur. Haar actieve deelname aan hun multimedia performances, zoals het Aids Poster Project (1993-), bracht haar in contact met mensen van verschillende seksuele geaardheid, beroep en nationaliteit.

Watanabe ontwikkelde een bijzondere belangstelling voor het communicatieve als een op zichzelf staand fenomeen. Sociale experimenten en onderzoeken resulteerden in performances zoals bijvoorbeeld tijdens de openstelling van haar appartementgebouw samen met nog zes andere exposanten. Ze creëerde er een keramisch huis dat eruit zag als een themapark voor haar huismuis, dat gesitueerd werd naast het houten huis dat een bevriende kunstenaar had gebouwd voor z¡jn huismuis.

www.chikahome.nl.
In 1996 vertrok ze naar het Sandberg Instituut in Amsterdam voor het volgen van een postacademische cursus. Ver weg van haar beste vrienden en familie, in een vreemd land met andere gewoonten en culturele achtergrond, was er de opwinding van het nieuwe maar ondervond ze ook de moeilijkheden van het verkeren in een andere cultuur. Haar nieuwsgierigheid leidde haar naar het maken van uitgesproken beelden ('Boer'; 'Fiets') die gerelateerd zijn aan de Hollandse cultuur. Na haar afstuderen bij het Sandberg Instituut besloot ze in Amsterdam te blijven en volgde een postacademisch programma op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.
Van haar belevenissen, inclusief die uit haar privé-domein zoals de zwangerschap en de geboorte van haar kind begon ze een webjournaal bij te houden. Alles verscheen op haar chikahomewebsite.

Chikako ontwikkelde een off-line versie van haar Chikahome in de open ateliers van de Rijksacademie en maakte een uitgebreide versie daarvan in de Paviljoens in Almere.

chikahome 2004 / Biezenmortel / NL
De installatie chikahome 2004 / Biezenmortel / NL bevat 5 verschillende verhalen: (1) A Daily life story, (2) The Survival Net Project, (3) The Project in Sikkim , (4) The Project in Honmura Fukushi-kaikan, een buurthuis voor ouderen in Roppongi en tegen die achtergrond wordt het (5) verhaal over de buurt van Huize Assisie vertelt. Dat verhaal is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek dat Chikako Watanabe uitvoerde op en in de buurt van Huize Assisië, de plek waar 100 jaar geleden door de broeders Penitenten de verzorging van verstandelijk gehandicapten ter hand werd genomen. Dat eeuwfeest wordt tijdens het festival 'de kunst van het onvolmaakte' gevierd.

De geoloog Harrie Vissers informeerde Watanabe over speciale kenmerken van het landschap, de samenstelling van de grond en de natuurlijke begroeiing. Ze bezochten diverse plekken om klei te verzamelen bij de Leemkuilen en het landschap te bekijken terwijl hij verhaalde over de natuur. Watanabe besloot tot een ballonvaart over de streek om een film van het landschap te maken. De bezoeker van de installatie chikahome 2004 / Biezenmortel / NL kan in de nieuwe gymzaal liggend op een groot luchtmatras de projectie van deze film zien op het plafond. Dit grote 'springkussen' zal overtrokken zijn met textiel waarvan het patroon een afspiegeling is van het landschap zoals op een landkaart. De bezoeker kan dan het landschap voelen en zien tegelijkertijd. Het Nederlands Textielmuseum Tilburg was bereid het materiaal daarvoor ter beschikking te stellen.

'Local communication'
'The consistent theme of my project is 'local communication'. The final purpose of this project is to stimulate 'social interaction' wich comes through the process of my work. The origin of inspiration of this project that I have been doing, stems from 'local communication' between others and myself. 'Small question and curiosity' in a daily life is becoming a key word. As a result of the development of mass media, the present condition of information society tells you many social problems as a close information. But that lacks the sense of reality. I am looking for a key word, which captures a group of social information as a close realistic problem. The purpose of my activity is to create the opportunity to develop the new communication between modern society and people. I will take in happiness, life-style, philosophy and also question and problem that derive from the stories from 'local communication' which relate to private life of people. And reconstruct them from the different point of view. The result of expression becomes the invention of a new way of communication'.' Chikako Watanabe

Noot voor de pers:
Contactpersoon
Jan Doms
T 013-5444589
M 06-53535536
jandoms@lefdynamics.nl
Rechtenvrije digitale foto's van kunstenares en terrein kunnen toegemaild worden


03 sep 04 13:34