Politie Gelderland-Zuid

Buro Slachtofferhulp verhuist naar politiebureau in Tiel

Tiel 06-09-2004 - (01)

Buro Slachtofferhulp voor het politiedistrict De Waarden verhuist op woensdag 8 september naar het politiebureau aan de Prinses Beatrixlaan 23 in Tiel. Voorheen was Buro slachtofferhulp gevestigd aan de Ambtmanstraat 12-14 in Tiel. Buro Slachtofferhulp wordt in het politiebureau gevestigd om zo de hulpverlening aan slachtoffers te verbeteren. De lijnen zijn korter en zo wordt intensiever samengewerkt. Afspraken kunnen tijdens kantooruren telefonisch worden gemaakt op het telefoonnummer 0900-0101. Ook kunnen afspraken gemaakt worden op de politiebureaus Culemborg, Geldermalsen en Zaltbommel.

Het Buro Slachtofferhulp in Tiel bestaat ruim 10 jaar en is niet meer weg te denken als belangrijke hulpverlenings- en dienstverleningsinstantie in politiedistrict De Waarden. Buro Slachtofferhulp Tiel is onderdeel van Buro Slachtofferhulp Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden. Buro Slachtofferhulp Tiel is een relatief klein bureau waar ongeveer 600 cliënten per jaar geholpen worden. De hulp wordt verleend door goed opgeleide vrijwilligers. Bij Buro Slachtofferhulp Tiel werken 16 vrijwilligers en een teamleider.

Slachtoffers van een misdrijf of een verkeersongeval kunnen behoefte hebben aan iemand bij wie zij hun verhaal kwijt kunnen. Iemand die begrip en meelevendheid toont, iemand die de weg kent in het doolhof van instanties. Buro Slachtofferhulp voorziet in deze behoefte. Naast de emotionele hulp zijn praktische adviezen die de vrijwilligers verstrekken over complexe zaken als schadevergoedingen, juridische procedures en verzekeringen, zeker zo belangrijk. Ook helpen ze bij het invullen van formulieren en het schrijven van brieven. In sommige gevallen gaan ze met cliënten mee naar de rechtbank. De vrijwilligers worden hiervoor begeleid door beroepskrachten. Bij de hulpverlening gaat Slachtofferhulp uit van de zelfredzaamheid van de cliënt. Om de controle over het eigen leven terug te krijgen is het belangrijk dat mensen dit zoveel mogelijk zelf doen.

Hulp is dichtbij

Woninginbraak, mishandeling, stalking, huiselijk geweld, een zwaar verkeersongeluk. Er zijn veel situaties denkbaar waarin mensen slachtoffer kunnen worden. Maar ook getuigen, familie of vrienden kunnen voor ondersteuning terecht bij Slachtofferhulp. Het kan immers iedereen overkomen en lang niet altijd is dat voor de buitenwereld zichtbaar. De grootste schade van een verkeersongeluk of misdrijf is vaak onzichtbaar. Dan is het goed om te weten dat deskundige hulp dichtbij is.

Acht van de tien mensen die bij Slachtofferhulp komen, zijn na het doen van aangifte van een misdrijf of een verkeersongeluk door de politie doorverwezen. De meeste van de 75 Buros Slachtofferhulp in Nederland zijn gehuisvest in een politiebureau. Hier kan men een afspraak kan maken. Maar, er hoeft geen aangifte te zijn gedaan om hulp te kunnen krijgen van Slachtofferhulp! Ook mensen die op eigen initiatief contact zoeken, worden snel geholpen.

Slachtofferhulp streeft er naar binnen 48 uur na een melding contact op te nemen met een cliënt. De hulp is kortdurend. Meestal tot een maximum van zes gesprekken. Als het nodig is verwijst de vrijwilliger de hulpzoekende door naar een psycholoog, therapeut, letselschadeadvocaat of naar een andere instantie en ziet hij of zij erop toe dat de verwijzing goed tot stand komt. De diensten van Slachtofferhulp zijn voor iedereen gratis.

Voor meer informatie kijk op
www.slachtofferhulp.nl

N.B. Dit is een gezamenlijk persbericht van de politie en Buro Slachtofferhulp