Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/09/04 Prinses Laurentien opent symposium op de Dag van de Alfabetisering te Breukelen (2)

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt woensdag 8 september 2004 op de Universiteit Nyenrode te Breukelen de openingstoespraak van het symposium De Kenniseconomie en Laaggeletterdheid. Het symposium vindt plaats ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Alfabetisering. Deze dag is in 1967 ingesteld door de Verenigde Naties om jaarlijks aandacht te vestigen op het belang van geletterdheid en alfabetisering voor individuele en maatschappelijke ontwikkeling.

Prinses Laurentien is voorzitter van de op haar initiatief opgerichte Stichting Lezen & Schrijven. De Stichting L&S heeft Universiteit Nyenrode opdracht gegeven een verkennend onderzoek uit te voeren naar de relatie tussen ongeletterdheid, de kenniseconomie en arbeidsproductiviteit. De Prinses zal de resultaten van het onderzoek tijdens het symposium presenteren.

Voorafgaand aan het symposium zal de Prinses de uitreiking van de alfabetiseringsprijzen bijwonen. Deze prijzen, die dit jaar voor het eerst worden uitgereikt, zijn ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van het Actieplan Alfabetisering Autochtone Nederlanders. Zij worden toegekend aan organisaties en instellingen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de vernieuwing en de verdere ontwikkeling van het alfabetiseringsonderwijs in Nederland. De alfabetiseringsprijzen worden uitgereikt door de staatssecretaris van OCW, drs. M. Rutte.

Eerder deze dag neemt de Prinses een Plan van Aanpak in ontvangst in de vestiging Utrecht Noord van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Het CWI heeft samen met de Stichting Lezen & Schrijven een plan ontworpen om het contact met laagggeletterden te verbeteren. Dit plan omvat
activiteiten als het houden van een enquête onder de CWI-medewerkers over laaggeletterdheid en het toetsen van de bruikbaarheid van bestaande communicatiemiddelen voor en door laaggeletterden. Daarna brengt de Prinses samen met de staatssecretaris van OCW een bezoek aan ROC Midden Nederland te Utrecht. Zij wonen daar een deel bij van een les alfabetisering en e-mailen in goed Nederlands en spreken met docenten en deelnemers.