---

Nieuwsberichten
---

KDC-10 en F-16´s vertrekken naar Kirgizië

7-9-2004 16:25:00

Het detachement van de Koninklijke Luchtmacht dat deelneemt aan de NAVO-geleide operatie International Security Assistance Force (ISAF) vertrekt woensdag (8 september) naar vliegbasis Manas in Kirgizië. Het detachement bestaat uit 185 militairen, zes F-16's en een KDC-10 tankervliegtuig en staat onder leiding van luitenant-kolonel vlieger B. Verkroost. Zij dienen als extra militaire ondersteuning rondom de verkiezingen in Afghanistan. De eerste groep van circa 80 militairen wordt morgen op vliegbasis Eindhoven uitgezwaaid door Plaatsvervangend Bevelhebber der Luchtmachtstrijdkrachten, generaal-majoor F. Meulman.

De taak van de F-16's is tweeledig. Op de eerste plaats worden de toestellen ingezet om zogenoemde dominante aanwezigheid (show of force) te laten zien. Daarnaast kunnen ze op bevel van de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht worden ingezet voor directe steun aan grondeenheden. De KDC-10 wordt ingezet voor het bijtanken van de F-16s en voor strategisch luchttransport.

De Nederlandse F-16´s en de KDC-10 worden voor een periode van acht weken in Kirgizië gestationeerd. Als blijkt dat bij de Afghaanse verkiezingen een tweede ronde noodzakelijk is, dan wordt de uitzendperiode met enkele weken verlengd. Het Nederlandse detachement is voornamelijk afkomstig van vliegbasis Volkel en deels van vliegbasis Eindhoven.

Met de tijdelijke inzet van F-16 jachtvliegtuigen en een KDC-10 tankervliegtuig draagt Nederland bij aan de veiligheid van de ISAF-militairen, onder wie de Nederlandse militairen van het PRT-detachement in Baghlan en het beveiligingsdetachement. Zij ondersteunen de Afghaanse autoriteiten op veiligheidsgebied in de aanloop naar en tijdens de komende presidentsverkiezingen in Afghanistan.

Nieuws Nieuwsberichten