Ingezonden persbericht


Persuitnodiging EBN-congres

Den Haag, 7 september 2004

Geachte heer, mevrouw,

Graag nodig ik u uit voor het debat:

De Nederlandse burger en Europa.

Wat is het antwoord op zijn onverschilligheid en onbehagen?

Woensdag 8 september

16.30 - 18.00 uur

Hotel Sofitel

Koningin Julianaplein 35

Den Haag

Uit opinieonderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse burgers het EU-lidmaatschap van Nederland een goede zaak vindt. Desondanks loopt 'de' burger bepaald niet warm voor Europa. De EU wordt doorgaans benaderd met onverschilligheid en niet zelden met een zeker onbehagen. Wat kan en mag de burger van Europa verwachten? Wat wil hij van Europa? Welke rol dicht hij de Unie toe en welke niet?

Met het aanvaarden van het grondwettelijk verdrag van de EU lijkt de Unie een nieuwe stap te zetten naar een meer politiek Europa. Na ondertekening in november zal het verdrag moeten worden geratificeerd door de lidstaten. In een aantal lidstaten, zoals in ons land, zal een referendum worden georganiseerd. De bevolking krijgt de gelegenheid zich direct uit te spreken over het nieuwe verdrag? De Nederlandse kiezer wordt aangesproken in zijn hoedanigheid als Europees burger. Een positieve uitslag van het referendum staat echter allerminst vast.

Hoe moet het antwoord luiden op de onverschilligheid en het onbehagen bij de bevolking? Wat betekent dit voor diegenen die zich bezighouden met Europa-voorlichting en -bewustmaking? Welke rol is daarbij weggelegd voor de overheid, voor de politieke partijen, voor bewustwordingsorganisaties als de Europese Beweging, en voor het maatschappelijk middenveld? Op wie moeten zij zich richten, op welke wijze en welke thema's/onderwerpen moeten zij daarbij aan de orde stellen? De discussie zal worden ingeleid door mr. E.C.M. Jurgens, senator en medeauteur van het EBN-essay 'Europees onbehagen en positief leiderschap', mr. F. Korthals Altes, minister van Staat, en de heer S. van der Vaart, directeur Voorlichtingsbureau Europees Parlement in Nederland. Het debat zal worden geleid door dr. W.F. van Eekelen, voorzitter EBN.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te versturen naar mevrouw S. Plaum, stafmedewerker EBN: splaum.ebn@xs4all.nl of telefonisch via nummer 070 - 3541144

Met vriendelijke groet,

Fred Bergman

adjunct-directeur