Gemeente Hoogeveen

Openbare besluiten van B & W

Datum: 7 september 2004

Inhoud:
1. Samenvatting persuurtje
2. Besluitenlijst

1. Samenvatting persuurtje

Vanaf 7 september houdt het college in principe elke week een `persuurtje'. Dit is een moment waarop de bestuurders de besluiten van die week toelichten aan journalisten. Ook andere onderwerpen kunnen aan bod komen.

Samenvatting persuurtje 7 september 2004

Begraafplaats Tiendeveen

B&W van Hoogeveen hebben besloten om de begraafplaats van Tiendeveen uit te breiden. Binnenkort begint de inspraakprocedure voor dit plan. Als er geen actie zou worden ondernomen zou de begraafplaats van Tiendeveen over 2 a 3 jaar vol zijn. Met de toekomstige uitbreiding kan Tieneveen weer ruim tien jaar vooruit. De uitbreiding gaat ten koste van een bosgebiedje (eigendom van de gemeente), maar voor de bomen die daar moeten wijken, worden elders nieuwe geplant. Wethouder Leistra spreekt van "goed nieuws" voor Tiendeveen, met het oog op "het maatschappelijk belang van de begraafplaats".

Uitbreiding Elim

Elim krijgt er minimaal 20 woningen bij aan de zuidwestkant van het dorp. Het college van B & W heeft die locatiekeuze dinsdag gemaakt. De woningen kunnen worden gebouwd dankzij extra contingent dat in juni werd toegewezen aan Elim. Over uitbreiding van het dorp werd al tien jaar gesproken, maar door het ontbreken van contingent waren er geen mogelijkheden. ,,Met de toewijzing van deze woningen, krijgt Elim nieuwe kansen en mogelijkheden'', aldus wethouder Thijs Leistra van ruimtelijke ontwikkeling. Afhankelijk van het verloop van de procedures kan in 2006 met bouwen worden begonnen. ,,Er komen twee-onder-eenkappers, vrijstaande woningen, maar ook willen we daar graag starterswoningen'', aldus wethouder Leistra.

Elim kan op nog meer woningen rekenen. Zodra de keuzen in de Structuurvisie zijn uitgewerkt in het Woonplan, wordt duidelijk hoeveel huizen Elim nog mag bouwen. Het Woonplan is naar verwachting begin volgend jaar klaar.

Volgens Leistra doet Hoogeveen het goed op het gebied van woningbouw. De gemeente staat in de landelijke top tien van `toevoegen van woningen', het verschil tussen sloop en nieuwbouw.

Schuldhulpverlening

B & W willen een nieuwe werkwijze in de schuldhulpverlening (besluit van vorige week). Het college biedt de gemeenteraad een aantal alternatieven aan en vraagt de raad een keuze te maken. Het college zelf voelt het meest voor de constructie dat de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) wordt ingehuurd (als hoofdaannemer) voor de schuldhulpverlening en de bank vervolgens het maatschappelijk werk rond de hulpverlening betrekt van de Stichting Welzijnswerk (SWW, als onderaannemer). Nu huurt de gemeente zowel de GKB als de SWW in. Wethouder Van der Zwaag is wel tevreden over de huidige werkwijze, maar denkt in de constructie die de voorkeur van b en w heeft, meer een regisseursrol te kunnen spelen.

Volgens wethouder Wietze van der Zwaag is de vraag om hulp bij het wegwerken van schulden met 20 procent gestegen. Hij vindt dat veel. Wethouder Van derZwaag vermoedt dat het gemak waarmee tegenwoordig geleend kan worden, de toegenomen behoefte om te consumeren en de daling van het inkomen hier een rol in spelen. Jaarlijks worden 3 a 400 mensen geholpen met hun schulden.

2. Besluitenlijst

Nr. Onderwerp Besluit Toelichting 1. Uitnodiging bijwonen officiële Wethouder Stoefzand gaat opening gemeentehuis Tynaarlo op 18
september 2004
2. Uitnodiging bijwonen open Burgemeester Urlings bezoekt open bedrijvendag bedrijvendag op 6 november 2004
3. Preventie gedragproblemen op school Voor kennisgeving aangenomen OBS Apollo heeft het college een brief geschreven over dit onderwerp. 4. Voorontwerpbestemmingsplan 1. Instemmen met het voorontwerpbestemmingsplan Zie de Tiendeveen, deelplan uitbreiding Tiendeveen, deelplan uitbreiding begraafplaats; samenvatting van begraafplaats 2. De inspraakprocedure als bedoeld in artikel 6a het persuurtje WRO starten en het voorontwerpbestemmingsplan hierboven. in het kader van het artikel 10 Bro-overleg aan de betreffende instanties voorleggen. 5. Uitbreiding Elim: locatiekeuze en 1. In principe instemmen met de voorgestelde locatie Idem. voorbereidingskrediet inzake de uitbreiding van Elim 2. Teneinde de planontwikkeling intern te kunnen begeleiden, dan wel in gang te kunnen zetten, een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van 12.500,-, en dit bedrag als voorfinanciering ten laste laten komen van het grondcomplex "verspreid liggende gronden" 6. Bouwaanvraag voor het bouwen van Medewerking verlenen aan het bouwplan met een tuinhuisje aan de Hendrik toepassing van de artikel 19 WRO-procedure Reindersweg 28-95 te Pesse
7. Borgstelling door Stichting Het sluiten van een standaard-achtervang Waarborgfonds Sociale Woningbouw overeenkomst met de WSW te Huizen in verband met (WSW) te Huizen / gemeentelijke de door Domesta Woonstichting aan te trekken achtervang m.b.t. lening geldlening ad. 6.000.000,00 ad. 6.000.000,00 aan Domesta
Woonstichting door ABN AMRO
Bank N.V. te Utrecht
8. Gewone- en glasschade over 2003 N.a.v. het gerapporteerde wordt voorgesteld om Zie persbericht kennis te nemen van de overzichten van 3 september ruit- en vandalismeschade bij onderwijs- en 2004. sportgebouwen (gedeeltelijk) over het jaar 2003.

9. Onderhoud schoolgebouwen. Het vervangen van het dakhout groot 17.810,-- Zuideropgaande 150 Nieuw Moscou incl.b.t.w. bekostigen uit de post verborgen gebreken (onvoorziene werkzaamheden)
10. Kapaanvraag 1. De gemeente geen vergunning verlenen voor drie gemeentelijke platanen die tussen de Rigel en het Hoogeveensche Vaart staan. 2. De heer en mevrouw Blok van besluit op de hoogte brengen


---- --