Gemeente Zwolle

College van B en W trekt bezuinigingen op bibliotheek in

De Zwolse bibliotheek hoeft niet te bezuinigen. Dit heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Zwolle vandaag, dinsdag 7 september 2004, besloten met het vaststellen van de Uitwerking Toekomst Bibliotheek en het Meerjarenplan 2005-2008 bibliotheek Zwolle. Met dit besluit is er ruimte gekomen voor een nieuwe bibliotheekvisie. In tegenstelling tot het eerder geuite voornemen van het bibliotheekbestuur zal niet worden overgegaan tot het sluiten van de stadsdeelbibliotheken in Aalanden en Zwolle Zuid. Er zijn, met de nieuwe voorziening in Stadshagen, in de nabije toekomst zelfs drie in plaats van nu twee stadsdeelbibliotheken. De niet rendabele servicepunten in Holtenbroek, Berkum en Westenholte worden op termijn vervangen door vervangende voorzieningen. De bewoners van de betreffende wijken worden daarbij betrokken.

Aan het besluit ligt een stellingname van het bibliotheekbestuur ten grondslag om te komen tot een concentratie van alle bibliotheekactiviteiten in één centrale bibliotheek, de bibliotheek in het centrum van de stad. Het bibliotheekbestuur zag zich hiertoe gedwongen vanwege de tot 2007 oplopende bezuinigingstaakstelling van ¤ 280.000,-- Het bestuur wilde door centralisering een 'uitholling' van het bibliotheekwerk voorkomen.

De commissie Welzijn sprak zich op 8 maart 2004 uit over de toekomst van de bibliotheek en legde een groot aantal aanvullende wensen neer bij het College. De commissie Welzijn nam bijvoorbeeld nadrukkelijk afstand van de ééncentrale-gedachte. Tegelijkertijd toonde men begrip voor de problematiek waarvoor de bibliotheek zich gesteld ziet. In de afgelopen jaren vertoont het ledental een dalende trend, tast de logistieke eis van de servicepunten de rendabiliteit en vertonen de pensioenpremies van de medewerkers een alarmerend stijgende lijn. Het College kreeg van de raadscommissie de 'opdracht' om opnieuw met de bibliotheek om de tafel te gaan en te zoeken naar de balans tussen kwaliteitsbeleid en spreiding. Samen met de bibliotheek en het College zijn de mogelijkheden stap voor stap onderzocht en gevonden.

Het uiteindelijke voorstel weerspiegelt die balans. Het kwaliteitsniveau gaat omhoog en de bibliotheek gaat de strijd aan tegen het ledenverlies door te investeren in kwaliteit. Het bestuur snijdt bovendien niet rücksichtslos in de wijken, maar belooft met flankerende maatregelen de filialen in Westenholte, Berkum en Holtenbroek te vervangen. Tegelijkertijd komen er drie sterke stadsdeelcentrales bij. Daarvoor wordtwel een prijs betaald. De ruimte tussen de wensen en het bestaand financieel kader bleek niet te overbruggen. De bezuinigingstaakstelling tot 2007 wordt ingetrokken en de structurele subsidie komt op een bedrag van ¤ 2.623.000,- Het bibliotheekbestuur is bovendien graag bereid om de toekomstplannen te veranderen om aan de wensen van het gemeentebestuur tegemoet te komen. Het College heeft tot slot zijn uiterste best gedaan de bibliotheek in Zwolle een gezond toekomstperspectief te bieden.


---