Gemeente Zwolle

Nieuw coffeeshop beleid legt accent op handhaven

Uit de evaluatie van het coffeeshopbeleid wordt geconstateerd dat het accent meer komt te liggen op handhaving. Instrumenten daarvoor zijn het handhavingsarrangement Damocles, dat bestuurlijk optreden van de burgemeester mogelijk maakt en de wet Victor. Deze wet maakt onder meer sluiten van een woning mogelijk.

De vijf coffeeshops in Zwolle veroorzaken geen problemen voor de openbare orde. De politie controleert regelmatig de coffeeshops. Uit de evaluatie is gebleken dat bij rechtspersonen is gebleken dat het moeilijk is de werkelijke exploitanten te achterhalen. Gedoogbeschikkingen worden daarom alleen nog aan natuurlijke personen verleend die volgens bepaalde criteria hiervoor in aanmerking komen. Bovendien is in het coffeeshopbeleid opgenomen dat geen gedoogbeschikking wordt verleend als de aanvragen geen verklaring van goed gedrag kan overleggen die maximaal drie maanden voorafgaand aan het verzoek is afgegeven.

In 2002 is het maximum aantal te gedogen coffeeshops in Zwolle teruggeschroefd van zes naar 5. Gebleken is dat dit bij de overige coffeeshops dit niet heeft geleid tot extra drukte of overlast. Cijfers wijzen uit dat het drugsgebruik onder Zwolse jongeren de laatste jaren is gestabiliseerd. Het baart het college wel zorgen dat de groep 12 tot 15 jarigen fors meer alcohol drinkt dat in 1998.


---