Gemeente Zwolle

Uitkomsten kwaliteitsmonitor:Aanzienlijke verbetering in dienstverlening gemeente

Het totaal oordeel over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van twee jaar geleden: van 6,5 in 2002 naar 7,0 in 2004. Na het eerste onderzoek in 2000, waarbij het totaal oordeel over de gemeentelijke dienstverlening uitkwam op een 6,4, had de gemeente zich ten doel gesteld om bij de volgende meting met een 7 uit de bus te komen. Door een aantal veranderingen met grote consequenties voor de dienstverlening (de verhuizing van de publieksbalies naar het Stadskantoor en de afschaffing van het paspoort als -klaar terwijl u wacht-product-) kon de 7 in 2002 niet gehaald worden. Met voldoening constateert burgemeester Henk Jan Meijer dat deze nu wel gerealiseerd is.

De gemeente Zwolle laat elke twee jaar een onderzoek verrichten naar de waardering van de gemeentelijke dienstverlening door klanten, de zogenaamde Kwaliteitsmonitor. De resultaten van de dit jaar gehouden Kwaliteitsmonitor zijn onlangs bekend geworden.

Het onderzoek laat zien dat Zwolle op een aantal punten hoger scoort dan twee jaar geleden. Zowel over het mondelinge contact aan de balies of in de spreekkamer als over het contact via de telefoon of per brief is de tevredenheid toegenomen. Er worden meer zaken direct afgehandeld en de wacht- en afhandelingstermijnen zijn korter geworden. Ook is het aantal ingediende klachten kleiner geworden.

Op een aantal onderdelen is de score lager dan twee jaar geleden. Er worden minder ontvangstbevestigingen verstuurd en er wordt minder informatie verstrekt over de behandeltijd. Verder is het percentage klanten dat ontevreden is over de afhandeling van klachten groter geworden.

Tenslotte zaten in het onderzoek een aantal 'nieuwe' zaken, waarbij een vergelijking met twee jaar geleden niet mogelijk is. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het werken op afspraak voor reisdocumenten en rijbewijzen (dat goed gewaardeerd wordt) en een aantal vragen over de website van de gemeente; deze wordt steeds vaker geraadpleegd, maar nog niet optimaal gewaardeerd. In vergelijking tot 2002 is het nakomen van beloften, afspraken en toezeggingen voor de klant in 2004 belangrijker geworden.


---