Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DBO-CB-U-2494560
Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Vrijgave noodpil

Hierbij doe ik u ­ conform uw verzoek (VWS/04/47/LD) ­ mijn standpunt toekomen inzake de vrijgave van de morning after pil.

Achtergrond
Begin juni 2004 heeft het College ter Beoordeling Geneesmiddelen bekend gemaakt dat de morning after pil (hierna: de noodpil) op korte termijn vrij verstrekt zal worden. Dit betekent dat de noodpil binnenkort zonder recept verkrijgbaar zal zijn bij apotheken. Verstrekking via de drogist behoort eveneens tot de mogelijkheden.
De noodpil is een vorm van (late) anticonceptie, waarbij door uitstel van de eisprong conceptie wordt voorkomen.

Toelichting
De producent van de noodpil (NorLevo®) heeft een aanvraag bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ingediend voor statuswijziging, op basis waarvan het CBG besloten heeft dat de noodpil niet langer receptplichtig is. Het CBG is een uitvoerend orgaan met een zelfstandige bevoegdheid om, op basis van de wettelijke criteria, geneesmiddelen in het register in te schrijven, te weigeren of door te halen. Het CBG acht de veiligheid van het middel afdoende aangetoond. Ook in het buitenland is inmiddels ruime ervaring met de vrije verstrekking van de noodpil opgedaan, waardoor de aanvraag positief is beoordeeld. Doordat de noodpil nu zonder recept bij apotheken verkregen kan worden, wordt de toegang tot het middel aanzienlijk vergroot. Overigens zal de noodpil pas over een aantal maanden daadwerkelijk bij apotheken beschikbaar zijn. Eerst moet de bijsluiter aangepast worden, ten behoeve van goede informatie over het gebruik van de pil aan de gebruikster.

Ervaringen in het buitenland
In andere Europese landen is de noodpil al langer vrijgegeven (waaronder Frankrijk, Engeland, Scandinavische landen en België).
In de landen waar de noodpil is vrijgegeven, is het gebruik ervan toegenomen. Hoewel een causaal verband moeilijk aantoonbaar is, is het aantal ongewenste zwangerschappen in Finland na vrijgave van de noodpil gedaald. Ook in Engeland is er sprake van een daling van het abortuscijfer in regio's waar het gebruik van de noodpil hoger is.

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
2
Kenmerk
DBO-CB-U-2494560

Tot slot merk ik op dat buitenlands onderzoek geen bewijs levert voor de vaak gehoorde vooronderstelling dat een vrije verstrekking van de noodpil leidt tot een toename van onbeschermd seksueel contact. Er lijkt wel een kleine verschuiving plaats te vinden van anticonceptiepil naar condoom (wat weer gunstig is met het oog op het voorkómen van soa/hiv).

Standpunt
Allereerst wil ik op deze plaats nogmaals benadrukken dat het besluit om de receptplicht voor de noodpil te laten vervallen een onafhankelijk besluit is van het CBG. Het CBG heeft hiertoe een zelfstandige bevoegdheid.

Momenteel wordt de noodpil ongeveer 70.000 keer in Nederland op recept verstrekt. Op grond van de ervaringen in het buitenland zal dit aantal vermoedelijk stijgen als de noodpil vrijgegeven wordt. De verkrijgbaarheid van de noodpil wordt immers vergemakkelijkt. Dit is een positieve ontwikkeling. Ten eerste zullen meer vrouwen gebruik maken van de noodpil als dat nodig is. Ten tweede is de effectiviteit van de noodpil het grootst als deze zo snel mogelijk na het onbeschermde seksuele contact wordt gebruikt. De effectiviteit van de noodpil die binnenkort in Nederland vrij verstrekt wordt is meer dan 85% als deze binnen 48 uur na het onbeschermde contact wordt ingenomen (95% binnen 24 uur). De Rutgers Nisso Groep zal samen met de producent van NorLevo®, en tevens in samenwerking met onder andere apothekers en huisartsen, adequate voorlichting ontwikkelen (zowel mondeling als schriftelijk) om de contactmomenten met de cliënten optimaal te benutten voor het geven van goede voorlichting.

Tot slot levert de vrije verstrekking van de noodpil mogelijk een bijdrage aan een vermindering van het aantal ongewenste zwangerschappen. Hoewel er nog maar beperkt bewijs voorhanden is en er niet per definitie sprake is van een causaal verband, lijkt het er op grond van ervaringen in het buitenland op dat vrije verstrekking van de noodpil het aantal abortussen verlaagt.

Vergoeding
Vrije verstrekking van de noodpil betekent dat het een zelfzorgmiddel wordt, waarmee de vergoeding in principe zou komen te vervallen. Met het oog op het belang van het voorkomen van tienerzwangerschappen, zal ik voor de noodpil echter de lijn van de overige anticonceptiva volgen. Dit betekent dat de noodpil voor jongeren tot 21 jaar zal worden vergoed bij verstrekking door de apotheek op voorschrift.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst


---- --