Gemeente Zwolle

Ik kom uit Zwolle, vet mazzel! Jeugdbeleid 2005-2009 vastgesteld

Je jeugd doorbrengen in Zwolle is: vet mazzel! Dat is wat het nieuwe Jeugdbeleid 2005-2009 tot doel heeft voor alle jongeren van 0 tot en met 23 jaar (een derde deel van het Zwolse inwonersaantal). De jongeren waarmee het goed gaat, daar moet het goed mee blijven gaan. De jongeren waarmee problemen zijn, die moeten worden ondersteund. Ook de ouders kunnen ondersteuning en begeleiding krijgen. Zij zijn en blijven de eerst verantwoordelijke voor de eigen kinderen. Daarnaast staat het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit centraal. Dit zijn de drie prioriteiten in het Jeugdbeleid, dat is vastgesteld door het college van BenW vandaag.

Deze nota is nu vastgesteld en wordt naar het beleidsnetwerk Jeugd en de Jongerenraad gestuurd voor de laatste check. De definitieve visienotitie wordt in december aan de raad voorgelegd samen met de onderzoeksrapporten van het Jeugdonderzoek en het Jeugdgezondheidsonderzoek van de GGD. De belangrijkste resultaten van deze twee onderzoeken zijn nu al meegenomen in de nota Jeugdbeleid.

Prioriteiten
De drie prioriteiten in het Jeugdbeleid krijgen handen en voeten door een aantal aandachtsgebieden aan te wijzen, waarop de gemeente zich richt. De doorgaande leer- en zorglijnen is zo'n belangrijk punt. Kort gezegd betekent dit dat elke overgang van een kinderleven in Zwolle soepel moet verlopen. Bijvoorbeeld de overgang van peuterschool naar basisschool: de overgang van een MBO-diploma naar werk en van een hulpverleningstraject weer naar school of aan het werk. Ook opvoedingsonder-steuning is belangrijk, de verbreding van onderdelen van de methode Communities That Care in heel Zwolle en het door ontwikkelen van jeugdparticipatie. In december van dit jaar volgt het concrete Jeugdactieplan voor 2005.

Organisatie
De gemeente is regisseur van het jeugdbeleid op lokaal niveau. Samen met de provincie sluit de gemeente een convenant om jeugdzorg en jeugdbeleid op lokaal terrein af te stemmen. Daarnaast is in Zwolle het beleidsnetwerk Jeugd en alle andere samenhangende overleggen met verschillende organisaties van groot belang om ervoor te zorgen dat elke jongere vet mazzel heeft om in Zwolle op een prettige manier volwassen te worden.


---