Het Nederlandse Rode Kruis

08 september 2004
Rode Kruis: politieke actie nodig om burgers in Darfur te beschermen

Jacob Kellenberger, voorzitter van het internationale comité van het Rode Kruis (ICRC):

"Er zijn twee grimmige vaststellingen met betrekking tot het conflict in Darfur, in West-Soedan. De hulpverlening was ontoereikend en kwam te laat op gang. Honderdduizenden mensen zijn hier het slachtoffer van. Bovendien wordt het humanitair oorlogsrecht op grote schaal geschonden.

Hulpverlening
In samenwerking met de Soedanese Rode Halve Maan en andere nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen biedt het ICRC hulp aan ontheemden, ook in de meest afgelegen gebieden. Daarbij maakte het gebruik van zijn mogelijkheid om de gevechtslinies over te steken en zich door heel Darfur te verplaatsen. Voor het ICRC is dit momenteel de grootste operatie wereldwijd.

Schending van het humanitair oorlogsrecht
De basisprincipes van het humanitair oorlogsrecht zijn en worden nog steeds geschonden. Er wordt amper een onderscheid gemaakt tussen burgers en strijders. De oorlog heeft vooral de meest kwetsbaren getroffen: vrouwen, kinderen, ouderen en zieken. Terreurdaden tegen de bevolking, zoals verkrachting, zijn dagelijkse kost. Het ICRC dringt er bij alle partijen bij het conflict op aan om de regels en normen van het humanitair oorlogsrecht ten volle te respecteren.

De verplichting van andere staten
De Soedanese overheid heeft de taak haar eigen bevolking te beschermen. Ofwel heeft de overheid tot op heden gefaald, ofwel was zij niet in staat die taak te vervullen. De internationale gemeenschap heeft dan de verplichting het humanitair oorlogsrecht te doen naleven. Regeringen moeten erkennen dat humanitaire actie geen politieke actie kan vervangen om de burgerbevolking te beschermen."

Meer informatie:

* Website van het internationale comité van het Rode Kruis (Engels)
* Humanitair oorlogsrecht