Politie Flevoland

Tachtig misdrijven opgelost met achttien aanhoudingen

Almere 08-09-2004 - Met de aanhouding van achttien verdachten uit Almere heeft de politie naar nu bekend tachtig misdrijven opgelost. De verdachten, variërend in de leeftijd van 17 tot en met 24 jaar, maakten zich onder meer schuldig aan diefstal van autos, inbraken en ramkraken.

De groep pleegde in wisselende samenstelling diverse misdrijven. De meeste verdachten waren bekenden van de politie, waaronder een aantal veelplegers. In februari van dit jaar begon een duidelijke stijging van met name het aantal inbraken uit en diefstal van autos in Almere Stad. Daarnaast nam ook het aantal inbraken in woningen, schuren en winkels toe. Reden voor de politie om een rechercheteam op te zetten, die een onderzoek begon.

Autodiefstal, inbraken en ramkraken
Het team bestond uit zes personen. Uit onderzoek bleek, dat vooral in de Kruidenwijk en de Waterwijk veel in autos werd ingebroken en veel autos werden ontvreemd. Aan de Markerkant waren veel winkels, met name bedrijven die audiovisuele apparatuur verkochten, het doelwit van inbraken en ramkraken. In alle wijken kwamen veel woninginbraken voor.

Aanhoudingen mede dankzij getuigen
Mede dankzij aanwijzingen van getuigen ontstond een beeld van de dadergroep en kon de politie de verdachten aanhouden. Getuigen gaven vaak een duidelijk signalement en vluchtroute. Uit verhoren kwam naar voren dat een deel van de groep vanaf oktober 2003 actief was. Naast misdrijven in Almere kon ook hun betrokkenheid in misdrijven in Hoogeveen, Leiden, Geertruidenberg, Naarden en Harderwijk worden aangetoond. Een aantal verdachten zijn in verband gebracht met de overval op het Enschedepad, waarbij een 73-jarige Almeerder werd mishandeld en zijn plasmatelevisie werd gestolen.

Geen aangifte, wel gestolen
Bij de aanhoudingen en huiszoekingen zijn gestolen autos en goederen van inbraken uit woningen en winkels teruggevonden. In geval van aangifte zijn de goederen weer teruggegeven aan de eigenaars. Van een aantal misdrijven was echter geen aangifte gedaan, terwijl de daders ze wel bekenden. De herkomst van de hiervan overgebleven spullen is niet bekend.

Voorgeleiding bij justitie
De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor zon tachtig misdrijven in totaal. In augustus is het onderzoek afgerond. De meeste verdachten bleken al een voorwaardelijke straf te hebben voor eerdere misdrijven en zaten nog in hun proeftijd. Alle verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis. De groep zal zich op 5 oktober en op 16 november voor de rechter moeten verantwoorden.