---

Nieuwsberichten
---

Foto: Mariniers bereiden zich voor op orkaan Ivan (S. Rodriguez, Kon. Marine)

Koninklijke Marine treft voorbereidingen voor orkaan Ivan

8-9-2004 10:11:00

Ter voorbereiding op een mogelijke orkaanpassage op de Benedenwindse eilanden zijn dinsdag (7 september) vanuit Curaçao twee P3O Orion maritieme patrouillevliegtuigen met ongeveer dertig mariniers vertrokken naar Bonaire. Het communicatie- en ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan is met materieel eveneneens onderweg naar Bonaire.

In het operatiecentrum van de Koninklijke Marine volgde men "Ivan" al enkele dagen nauwlettend. Het hart van de orkaan zal naar verwachting woensdag (8 september) vanaf het begin van de middag de Benedenwindse eilanden passeren. Uit ervaringen bij orkaanpassages in het verleden heeft de Koninklijke Marine een standaardwerkwijze ontwikkeld. Deze is verdeeld in vier fasen: voorbereiding, passage van de orkaan, noodhulp en wederopbouw. Momenteel bevindt men zich in de eerste fase.

Op Curaçao begon dinsdag (7 september) een grote multinationale oefening Deux Tricolores. In verband met de naderende orkaan is de oefening tijdelijk stilgezet. Op een later tijdstip beziet men of de training wordt hervat. Foto: Vertrek P3C Orion met mariniers naar Bonaire (S. Rodriguez, Kon. Marine)