Provincie Limburg

Gemeenten Midden-Limburg van veertien naar zeven Ontwerp-herindelingsadvies GS gereed

Breng de bestuurlijke grenzen in Midden-Limburg terug van veertien gemeenten naar zeven. Dit adviseert het College van Gedeputeerde Staten (GS) op 7 september aan Provinciale Staten (PS) in haar ontwerp-herindelingsadvies Midden-Limburg. Gedeputeerde Herman Vrehen: Gekozen is voor samenvoeging van gemeenten die vergelijkbare opgaven hebben. Zo ontstaan er sterke bestuurskrachtige gemeenten die berekend zijn op de toenemende eisen die vanuit de samenleving gesteld worden aan de lokale overheid.

In het ontwerp-herindelingsadvies stellen GS aan PS voor om de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer samen te voegen tot één nieuwe gemeente, evenals de gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn. Verder adviseren zij PS de gemeenten Ambt Montfort en Roerdalen samen te voegen en de gemeenten Roermond en Swalmen te laten fuseren. De gemeentelijke indeling van Weert, Nederweert en Echt-Susteren blijft ongewijzigd. Alles afwegend blijven GS van mening dat de voorgestelde herindeling leidt tot evenwichtige bestuurlijke verhoudingen én dat de afstand tussen burger en bestuur niet te groot wordt. De belangen van burgers kunnen volgens het College optimaal worden behartigd zonder dat de menselijke maat verloren gaat. Ook is het College van mening dat de nieuwe gemeenten als gelijkwaardige partners op deze manier bijdragen aan de gezamenlijke belangen van de hele regio, zoals voldoende werkgelegenheid en woningbouw.

Gedeputeerde Herman Vrehen: In de Tuin van Limburg hebben de groene gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer vergelijkbare opgaven. Denk hierbij aan de reconstructie van het landelijk gebied en de herstructurering van de landbouw. Die kunnen zij op deze manier voortvarend oppakken. Bij de nieuw te vormen zuidelijke gemeente, bestaande uit de gemeenten Heel, Maasbracht en Thorn, vloeien de belangrijkste opgaven voort uit water. Toerisme, recreatie en cultuurhistorie zijn de pijlers van deze blauwe gemeente. Op de oostoever van de Maas hebben de gemeenten Roerdalen en Ambt Montfort bij de Provincie gepleit voor een fusie. Gezamenlijk kunnen deze gemeenten opgaven op het gebied van natuur, landschap en de leefbaarheid in de dorpskernen daadkrachtiger aanpakken. Daarnaast worden Roermond en Swalmen samengevoegd. Gezien haar positie en omvang zal een zelfstandig Swalmen in de toekomstige regionale samenwerking geen gelijkwaardige inbreng kunnen leveren ten opzichte van de (gefuseerde) buurgemeenten. Bovendien is een zekere versterking van Roermond als centrumstad gewenst.

Het door GS op 7 september vastgestelde ontwerp-herindelingsadvies wordt naar PS gezonden. Op woensdag 13 oktober 2004 organiseert de Statencommissie Financiën en Algemene Zaken een hoorzitting. Hierin kunnen burgers en gemeentebesturen hun mening over het ontwerp-herindelingsadvies geven. Daarna behandelen PS het advies in de vergadering van 19 november. Het door PS vastgestelde herindelingsadvies wordt naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. Uiteindelijk zullen de Tweede en Eerste Kamer via een wet bepalen hoe de bestuurlijke organisatie in Midden-Limburg eruit komt te zien. Als de Tweede en Eerste Kamer het herindelingsadvies voortvarend behandelen kunnen de voorgestelde samenvoegingen per 1 januari 2006 worden gerealiseerd.
* Meer informatie en het ontwerp-herindelingsadvies Midden-Limburg kunt u hier vinden

8-9-2004 10:40