NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Nierstichting start e-mail actie aan het Kabinet over orgaando

Nierstichting start e-mail actie aan het Kabinet over orgaandonatie: Huidig donorregistratiesysteem te vrijblijvend

8 september 2004, Bussum - Binnenkort zal de regering haar definitieve standpunt bepalen over de Wet op de orgaandonatie (WOD) en de maatregelen die moeten worden genomen om het aantal donororganen te vergroten. Maar de Nierstichting en andere partijen in het veld zijn bezorgd. Daarom stelden 20 direct bij patiënten en orgaandonatie betrokken instellingen en organisaties - op initiatief van de Nierstichting - al in juni 2004 het Manifest Orgaandonatie op. Dit Manifest is aangeboden aan minister Hoogervorst van VWS en gepubliceerd in de landelijke dagbladen. Het doet een dringend beroep op de politiek om het gebruik van het huidige donorregistratiesysteem te verbeteren. Vooralsnog lijkt de minister de maatregelen te beperken tot 'meer van hetzelfde': voorlichting en aandacht voor de procedures in ziekenhuizen. Dat is zeker niet genoeg! Daarom deed de Nierstichting deze week via 'Nierstichting Nieuws' een oproep om dit Manifest te steunen via een e-mail naar manifest@nierstichting.nl. De steunbetuigingen stromen binnen, soms met een heel persoonlijke motivatie.

Aanleiding tot het Manifest Orgaandonatie was het rapport over de Tweede Evaluatie van de WOD, een rapport dat veel kritiek oogstte. 'Op zijn zachts gezegd weinig constructief' verwoordde Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting, direct zijn commentaar. 'Het rapport gaat voorbij aan de realiteit van vandaag, waar te veel patiënten te lang wachten op een donororgaan. De analyses in het rapport zijn dubbelzinnig en de aanbevelingen weinig creatief en matig onderbouwd.' De wachttijd op een donornier is inmiddels opgelopen tot gemiddeld 4,5 jaar en jaarlijks sterven onnodig enkele honderden mensen die op een transplantatie wachten.

Donorregistratie te vrijblijvend.
Kernprobleem in het structureel en schrijnend tekort aan donororganen is - volgens dit Manifest - de vrijblijvendheid van het huidige systeem van donorregistratie. Van ruim 8,5 miljoen Nederlanders is het persoonlijk standpunt ten aanzien van orgaandonatie niet bekend. Daardoor wordt de bereidheid tot orgaandonatie van mensen in Nederland niet optimaal benut. Het Manifest pleit voor een spoedige verbetering van dit registratiesysteem. Hoe? Kort samengevat door alle nog niet geregistreerden opnieuw de (bestaande) keuzemogelijkheden voor te leggen. Mensen die niet reageren krijgen bericht dat ze in eerste instantie als donor worden geregistreerd, een registratie die ze direct of later altijd weer kunnen veranderen.
Een formele reactie vanuit de politiek op dit Manifest bleef tot nu toe achterwege. Met de start van de e-mail actie aan het Kabinet via manifest@nierstichting.nl hoopt de Nierstichting te laten zien dat niet alleen professionals en belanghebbenden voor een verbetering van het donorregistratiesysteem zijn, maar ook de Nederlandse bevolking. Binnen enkele dagen stroomden al meer dan honderd steunbetuigingen binnen. Soms met een heel persoonlijke motivatie. Enkele van de vele voorbeelden:

'Ik ben getransplanteerd en heb 'maar' twee jaar hoeven wachten. Dat 'maar' komt wel heel erg tussen aanhalingstekens te staan als je je realiseert hoe het kerngezonde mensen ergert als ze 3 minuten moeten wachten voor de kassa in de supermarkt, 10 minuten moeten wachten op een trein of een half uur in de file moeten staan'. Nierpatiënte uit Amersfoort.

'Het is de grootste noodzaak dat dit probleem aangepakt gaat worden. Zelf heb ik 11 jaar geleden een niertransplantatie ondergaan. Die nier werkt nog steeds goed en daarvoor ben ik heel dankbaar. Sinds die tijd vier ik mijn verjaardag op de dag van de transplantatie want eigenlijk begon toen voor mij een nieuw leven'. Nierpatiënte uit Vaals.

Medio oktober zal de Nierstichting alle steunbetuigingen aanbieden aan de minister van VWS. Iedereen die ook vindt dat er nu echt een oplossing moet komen voor het tekort aan donororganen en die het Manifest Orgaandonatie steunt: een simpele mail naar manifest@nierstichting.nl helpt enorm.
Voor meer informatie over het Manifest Orgaandonatie zie www.nierstichting.nl.

Noot voor de redactie,