Provincie Flevoland



Boek met 10 voorbeelden van Leader+ projecten in Flevoland

De Lokale Actie Groep Leader+ Flevoland brengt een boek uit met tien voorbeelden van Leader+ projecten in Flevoland. Het boek laat zien wat de resultaten zijn van het succesvolle Europese programma voor plattelandsontwikkeling Leader+. Het boek wordt enerzijds uitgebracht om te laten zien aan welke projecten het Europese geld wordt besteed en anderzijds om mensen op ideeën te brengen. Er is immers nog geld beschikbaar voor de komende jaren.
10 uiteenlopende projecten

In het boek worden 10 uiteenlopende Leader+ projecten beschreven die allemaal een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het platteland in Flevoland. Het gaat om de projecten Multifunctioneel centrum Espel, Zeebodemtrail Zeewolde, Kinderboerderij Emmerlerbos, het Tussendek Dronten, Zorgboerderij Zeewolde, Vinks Fruitboerderij Kraggenburg, Ontmoet het platteland, Entree Luttelgeest, Tien dorpen overleg NOP en Nieuwbouw de Buren.
Populair

Het platteland is populair. Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van het buitenleven, rust, ruimte en groen. Inmiddels wonen zes miljoen Nederlanders in het landelijk gebied. Toch betekent dit niet dat de kleine plattelandsdorpen floreren. De bakker en de slager sluiten hun winkel, de huisarts verhuist zijn praktijk naar een ander dorp en het supermarktje houdt ermee op. Inwoners spelen een grote rol om hun dorp leefbaar te houden. Dankzij het Leader+ programma zijn er in veel Flevolandse dorpen allerlei projecten opgezet die bijdragen in de leefbaarheid.
Succes

Het Leader+ programma is een succes in Flevoland. Voor Flevoland is 5,5 miljoen Euro uit Brussel beschikbaar voor de jaren 2000 tot en met 2006. Het effect van de Leader projecten is groot. De Leader+ bijdrage is vaak een goede start om een project van de grond te krijgen. Uit ervaring blijkt dat mensen het Leader+ bedrag weten te
verviervoudigen. Het zoeken van sponsors, het organiseren van veilingen en het houden van andere acties levert veel geld op. Leader maakt de dorpsbewoners bewust van de mogelijkheden die er zijn. Mensen stimuleren

Het belangrijkste uitgangspunt van het Leader+ programma is de bottom-up methode: initiatieven moeten vanuit de samenleving komen. De projecten moeten niet door de provincie of een gemeente bedacht zijn. Mensen worden gestimuleerd om zelf actie te ondernemen.
Verder moet een project als voorbeeld kunnen dienen voor andere plattelandsgebieden.
Nieuw programma

Het Leader+ programma loopt nog tot 2006, dan is het voorbij. Er komt een nieuw Europees programma voor in de plaats: POP 2. Toch betekent dit niet helemaal het einde van Leader, want het nieuwe programma borduurt voort op het gedachtegoed van Leader. Daaruit blijkt dat de aanpak van Leader succesvol is.

Indien u het Leader+ projectenboek wilt bestellen, dan kunt u contact opnemen met de Provincie Flevoland, afdeling Programma Management Europa (tel 0320 265 485) of kijken op www.flevoland.nl/europa.