Den Haag, 8 september 2004

Vragen van het lid van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over het stimuleren van het gebruik van open-source-software door overheden

1. Klopt het dat het programma Open standaarden en open-source-software (Ossos) van het Ministerie van Economische Zaken in een onderzoek naar de toepassing van open-source-software bij vijf gemeenten in Groningen, heeft geconcludeerd dat deze gemeenten gemiddeld 308 euro aan directe kosten en 143 euro aan indirecte kosten per werkplek per jaar kunnen besparen?*

2. Kunt u op basis van dit onderzoek een inschatting maken hoeveel geld kan worden bespaard als alle Nederlandse gemeenten op deze wijze open-source-software gaan toepassen?

3. Hoeveel werkplekken telt de Rijksoverheid (ongeveer)? Gesteld dat de Rijksoverheid gemiddeld evenveel geld per werkplek als de gemeenten in het onderzoek zou kunnen besparen, hoeveel zou de Rijksoverheid dan in totaal kunnen besparen?

4. Zijn er bij de Rijksoverheid al concrete plannen om op grote schaal open-source-software te gaan gebruiken? Zo ja, welke?

5. Zijn de conclusies van dit onderzoek voor u aanleiding om het Ossos-programma te gaan intensiveren.? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?


---

*http://www.ossos.nl/article.jsp?article=12182