Socialistische Partij

Ook VVD nu tegen uitverkoop water

08-09-2004 * De Eerste Kamer heeft dinsdag met algemene stemmen besloten dat waterleidingbedrijven in handen moeten blijven van de overheid. Opmerkelijk was dat de VVD die in de Tweede Kamer nog tegen het voorstel was, nu met de rest van het parlement meestemde. De ?waterwet? is het vervolg op een een mede door toenmalig SP-Kamerlid Remi Poppe ondertekende motie van de Tweede Kamer. Daarin werd de regering opgeroepen te zorgen dat deze essentiële voorziening in de toekomst niet in private handen komt. Met haar ?ja? tegen de wet laten de liberale senatoren zien dat het privatiseringsgeloof en het marktfundamentalisme onderhand hun beste tijd gehad hebben.

Ronald van Raak SP-senator Ronald van Raak prees zowel de Tweede Kamer als staatssecretaris Van Geel voor de wet. Tegelijk daagde hij de bewindsman uit om aan te geven waarom water wél in overheidshanden moet blijven en gas en electriciteit níet. De staatssecretaris ging de uitdaging niet aan omdat hij zich niet op terreinen van collega-bewindslieden wenste te begeven. "Beetje flauw," aldus Van Raak, die betoogde dat als de regering consequent zou zijn, ze met de SP zou moeten kiezen voor het terugdraaien van die uitverkoop van nutsbedrijven.

Na afloop van de plenaire vergadering werd afscheid genomen van D66-senator Jacob Kohnstamm. Kohnstamm was staatssecretaris, partijvoorzitter en senator voor D66 in de tijd dat verzelfstandigen, liberaliseren en privatiseren politieke mode was. Zijn laatste politieke prestatie breekt met die mode: hij leidde de adviesgroep die de regering en het parlement recent voorstelde om een groot aantal verzelfstandigde bestuursorganen weer
onder overheidsvleugels te brengen.