Ingezonden persbericht


Londen, 8 september 2004

ABN AMRO start Art Investment Advisory groep

Nieuwe vorm van dienstverlening geeft private banking instellingen de mogelijkheid klanten te adviseren over beleggen in kunst

ABN AMRO maakt bekend dat zij een Art Investment Advisory groep heeft opgezet. Hierdoor kunnen private banking instellingen hun klanten een breed pakket diensten op het gebied van het beleggen in kunst aanbieden.

In samenwerking met Seymour Management (Seymour's), een onafhankelijk Brits kunstadvies- en taxatiebureau, zal ABN AMRO beleggingsadvies aanbieden met betrekking tot het brede aanbod aan beleggingsfondsen in kunst. Daarnaast zal een Fund of funds worden opgezet en zal op termijn een eigen ABN AMRO Art Fund worden gestart. Tevens zal de bank particuliere verzamelaars van op maat gesneden advies voorzien ten aanzien van het beheer en de uitbreiding van de collectie. Het volledige dienstenpakket zal ook aan de eigen private banking klanten worden aangeboden.

Ariel Salama, Global Head, Private Banks bij de BU Wholesale Clients van ABN AMRO, zal leiding geven aan deze groep. Hij zegt hierover:
"Vermogende particulieren doen steeds vaker een beroep op hun bank als het gaat om alternatieve beleggingen zoals kunst. Wanneer een private bank een compleet dienstenpakket op het gebied van het beleggen in kunst wil aanbieden, vergt dat echter een aanzienlijke en permanente financiële inspanning. Door gebruik te maken van de Art Investment Advisory groep van ABN AMRO kunnen private banken deze diensten gaan aanbieden, hetzij onder een white label, hetzij via een consortium basis."

Kunst begint als beleggingscategorie volwassen te worden. Kunst is jarenlang gebruikt als middel om de inflatie het hoofd te bieden. Het rendement op lange termijn verhoudt zich immers uiterst gunstig ten opzichte van het rendement op aandelen en obligaties. Sinds 1950 heeft kunst een samengesteld jaarlijks rendement van 11,5 tot 12,5 procent opgeleverd.

Door de neergang van de aandelenmarkt en de toenemende onzekerheid op de wereldwijde financiële markten is kunst opnieuw in de belangstelling komen te staan als aantrekkelijke belegging voor de middellange en zelfs korte termijn. Inmiddels bestaan er nu circa 20 beleggingsfondsen in kunst die een groot aantal verschillende gebieden bestrijken. Ook de structuur en liquiditeit variëren. Het rendement wordt voornamelijk gerealiseerd door de toename van de waarde van de onderliggende beleggingen.

Spencer Ewen, Managing Director van Seymour Management: "Door de wereldwijde aanwezigheid en beleggingskennis van ABN AMRO te combineren met de brede expertise en onafhankelijke positie van Seymour Management als kunstadviseur ontstaat een zeer aantrekkelijk dienstenpakket binnen dit uiterst interessante groeisegment."

Net als bij andere beleggingen is ook hier kennis van alle specifieke kenmerken een vereiste. Bij de due diligence zal over het algemeen worden gekeken naar zaken als de omvang van het fonds, de expertise, de reputatie en toegang tot de markt van de beheerders, het soort aankopen en de waarde daarvan, de beleggingshorizon en de exitstrategieën.

Salama geeft de volgende toelichting:
"Naast deskundigheid met betrekking tot de kunstmarkt is onafhankelijkheid cruciaal. Seymour's heeft een uitstekende reputatie als aanbieder van onpartijdig en objectief advies en is, door het ontbreken van banden met handelaren of veilinghuizen, op dit terrein een ideale partner voor ABN AMRO."

Het Private Banks team van ABN AMRO, dat deel uitmaakt van de klant BU Financial Institutions & Public Sector (FIPS) van de Bank, is in september 2003 opgezet met als doel een uitgebreid pakket producten en diensten te leveren aan private banken. Het betreft hier onder meer financiële structuren, aandelen- en aandelengerelateerde producten. De groep bedient inmiddels wereldwijd ruim 80 klanten.

De klanten BU FIPS van ABN AMRO biedt een geïntegreerd platform voor de wholesale banking producten van Corporate Finance, Equities, Financial Markets en Working Capital en richt zich op banken, de overheid, verkeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders, hedge funds, centrale banken en financiële sponsors.

Perscontacten:
Adrian Rimmer +44 20 7678 5050 adrian.rimmer@uk.abnamro.com


---


---- --