VVD



Nieuws

7 sep 2004 - VVD bepleit experiment in de Wet
Toelating Zorginstellingen

VVD-Tweede-Kamerlid Frans Weekers dient vandaag tijdens de voorzetting van het debat over de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZI) een amendement in voor het starten van een experiment waarmee vooruitgelopen wordt op het eindplaatje dat de WTZi schetst, namelijk gereguleerde marktwerking. Dit betekent dat op experimentele basis creativiteit en innovatief ondernemerschap wordt beloond: Delen van de nog resterende 'sovjetregels', waaronder het winstverbod kunnen door de minister in specifieke gevallen worden weggehaald.

De overheid draagt meer verantwoordelijkheden over aan de veldpartijen en zorgen ervoor dat ziekenhuizen en verzekeraars winst mogen maken. Weekers wil hiermee een start maken in de deelgebieden waar dit al mogelijk is. Weekers: ,,Het maken van winst en het krijgen van meer verantwoordelijkheden moet instellingen aanzetten tot klantgericht, efficiënt en innovatief gedrag en zal leiden tot een betere kwaliteit van de zorg."

In de WTZi is geregeld dat de veldpartijen, zoals ziekenhuizen en zorgverzekeraars, meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen voor de organisatie van de zorg. Bovendien wordt de mogelijkheid geboden om winst te maken. Per deelmarkt zal worden bekeken op welke termijn het verbod op winstoogmerk (zoals die momenteel bestaat) los te laten. De VVD dringt er bij de minister van VWS op aan om niet tot 2006 te wachten met het loslaten van het winstverbod en het geven van meer vrijheden en verantwoordelijkheden aan het veld.

Door een experiment wordt inzicht verkregen in de problemen die kunnen ontstaan wanneer er winst wordt gemaakt en de overheid verantwoordelijkheden overdraagt aan de veldpartijen. Vooruitlopen op het eindplaatje van de WTZi (gereguleerde marktwerking) betekent dat creatieve (ondernemers)geesten worden beloond voor het risico dat ze mogelijk zullen lopen, terwijl de overheid toch de mogelijkheid heeft om de vinger aan de pols te houden.