Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 8 september 2004

In 2007 meer veelplegers dan ooit op straat

'Draaideurcrimineel terug van weggeweest'

Als het aan Minister Donner van Justitie ligt worden veelplegers binnenkort wel langer opgesloten, maar niet of nauwelijks behandeld voor hun stoornis of verslaving. De Stichting Verslavingsreclassering GGZ Nederland (SVG) steunt de mogelijkheid voor langere straffen voor veelplegers. 'Zesduizend van de 19.000 veelplegers worden de komende jaren harder aangepakt,' maar volgens SVG directeur Gerard van der Meer wordt in begeleiding en behandeling van verslaafde en psychiatrische criminelen nauwelijks meer geïnvesteerd. Van der Meer: 'Er zullen in 2007 en daarna massaal onbehandelde ex-gevangenen de straat op stromen. Er komen hardere criminelen die meer schade aanrichten en meer slachtoffers maken. De ouderwetse draaideur komt weer terug, hij is alleen veel groter geworden.'

De SVG reageert hiermee op een nieuw document van het Ministerie van Justitie die wel rept van een harde aanpak, maar de noodzakelijke begeleiding van de voor 80% verslaafde of psychiatrisch gestoorde veelplegers gemakshalve vergeet. Gerard van der Meer zegt in een reactie op het stuk van het Ministerie van Justitie: 'Minder veelplegers en minder overlast is alleen mogelijk door een betere behandeling van mensen met een verslaving of psychiatrische stoornis. Onze projecten laten een succespercentage zien van 70 %, bij kale detentie bedraagt dit slechts 5 % . Het gevolg van kiezen voor cellen ten koste van begeleiding en behandeling leidt tot een ernstige toename van het aantal veelplegers. Schrikken we nu van 19.000, over een paar jaar zijn er dan 30.000. Ik zeg: politiek, kies het juiste pad! Anders wordt het dweilen met de kraan open.'

De vraag die de politiek zal moeten beantwoorden is simpel: blijven het draaideurcriminelen of geven we ze een maatschappelijke lift? Een win-win aanpak is volgens de SVG wel degelijk mogelijk.

Veel mensen die in aanraking komen met justitie lijden aan een verslaving en/of een psychiatrische stoornis. Dat is ook vaak de reden waarom zij in de problemen zijn gekomen. Een professionele begeleiding van deze mensen is essentieel om in de toekomst zowel de samenleving als de veelplegers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Zo dring je criminaliteit terug en geef je verslaafden weer de kans op een menswaardig bestaan.

Die praktijk is inmiddels aangetoond in verschillende projecten van de verslavingsreclassering, waaronder de aanpak van overlast door verslaafden (GAVO) in Utrecht en Triple Ex in Den Haag.


---

Noot voor de redactie,