Ingezonden persbericht


Persbericht

8 september 2004

Lange kantooruren last op schouders voor Europees personeel

~ behoefte aan meer aandacht voor training in ergonomie als gevolg van toenemend computergebruik ~

Volgens een onderzoek van CTX lijdt driekwart van de Europese werkende bevolking aan computergerelateerde gezondheidsproblemen (1) , hetgeen duidt op een gebrek aan adequate training van medewerkers op het gebied van gezondheid en veiligheid.

Ruim 44% van de respondenten in het Europese onderzoek heeft aangegeven dat ze meer dan 40 uur per week achter hun beeldscherm zitten. De monitorfabrikant roept bedrijven dan ook op om meer aandacht te besteden aan het trainen van personeel in ergonomie. Hieronder valt ook het kiezen van een juiste monitor die past bij het type werk en het veilig gebruik van kantoorapparatuur.

Volgens het onderzoek werd door eenderde van de respondenten rugpijn genoemd als de meest voorkomende klacht. Een kwart van de respondenten klaagde over vermoeide of pijnlijke ogen, terwijl 16% zich de meeste zorgen maakte over hoofdpijn als gevolg van het te lang zitten achter een beeldscherm.

Het gebruik van computers op de werkplek zal alleen nog maar verder toenemen. Bedrijven hebben dus een verantwoordelijkheid naar hun personeel toe om ervoor te zorgen dat ze over de juiste apparatuur beschikken en dat het personeel weet hoe ze er correct mee moeten omgaan. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar tonen van de juiste werkhouding en uitleggen hoe een monitor afgesteld kan worden zou prioriteit moeten zijn voor HR- en IT-afdelingen, zei Jordan Popov, product development manager bij CTX.

Steeds meer bedrijven kiezen voor platte beeldschermen met een antispiegelingscoating en een in hoogte verstelbare voet. Hierdoor wordt het gebruik van een computer veel prettiger. Onze R&D richt zich op ergonomische aspecten gebaseerd op de feedback en eisen uit de zakelijke wereld, zei Popov.

In heel Europa beginnen overheden de gezondheidsrisico s die verbonden zijn aan kantoorwerk te erkennen. In het Verenigd Koninkrijk en andere regio s gaan volgend jaar richtlijnen voor kantoorapparatuur in de publieke sector van kracht, waarin onder andere advies gegeven wordt over standaardnormen voor monitoren.

Door zes eenvoudige stappen aan te bevelen die helpen personeel te beschermen tegen onnodige pijn en gebreken, spoort CTX ondertussen bedrijven aan om deze knelpunten aan te pakken met betere ergonomie:
* Zorg ervoor dat de monitor van een medewerker op ooghoogte is: als de monitor niet aangepast kan worden, verander dan de hoogte van de stoel;
* Zorg ervoor dat schermen helder genoeg zijn om te voorkomen dat mensen met hun ogen gaan knijpen, maar niet zo helder dat ze last krijgen van de reflectie een speciale scherm-coating kan hierbij helpen, alsmede de mogelijkheid om de kleuren aan te passen aan het soort werk;
* Gebruik comfortabele stoelen die voldoende steun in de rug geven;
* Zorg ervoor dat medewerkers monitorschermen kunnen kantelen zodat ze het scherm goed kunnen zien en daardoor hun nek ontlasten;
* Zorg ervoor dat monitoren voorzien zijn van een geavanceerde schermtechnologie met een hoge contrastratio en grote kijkhoeken. Hiermee voorkom je dat de ogen onnodig worden ingespannen;
* Moedig medewerkers aan om regelmatig korte pauzes te houden wanneer ze voor langere tijd achter hun scherm aan het werk zijn.

(1) Cijfers zijn afkomstig van het CTX ergonomisch onderzoek, augustus 2004

(519 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over CTX
CTX is één van de grootste fabrikanten ter wereld op het gebied van plasmaschermen, CRT-monitors, LCD-schermen en LCD-projectoren. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven. Daarnaast heeft het bedrijf een vestiging in Groot-Brittannië (Watford) en lokale CTX vertegenwoordigers in Duitsland (Bremen), Italië (Milaan) en Spanje (Madrid). CTX biedt kwaliteitsproducten voor een betaalbare prijs.

Dankzij de uitstekende R&D, productie en kwaliteitsgaranties weet CTX zijn positie als beeldschermspecialist al 23 jaar te handhaven.

In de afgelopen jaren heeft CTX vele prijzen gekregen van vooraanstaande tijdschriften in de VS, Azië en Europa, waaronder PC Magazine Italy - Beste koop, Computer Idee Nederland - Testwinnaar, PCW UK - Keuze van de redactie, Chip Germany - Testwinnaar. Voor meer informatie over CTX Europa, zie www.ctxeurope.com.

Voor verdere persinformatie, een testproduct of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met: Lilian van Tongerlo bij LEWIS Communicatie BV: Tel: +31 (0) 40 235 46 00 Fax: +31 (0) 40 235 46 01 E-mail: lilianv@lewispr.com http://www.lewispr.com

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Marlies Smeenk, European marketing manager bij CTX Europe: Tel: +31 (0) 40 290 97 52 Fax: +31 (0) 40 290 97 39 E-mail: marlies@ctxnl.com http://www.ctxeurope.com

LEWIS Global Public Relations

Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com