De Unie


Banken - De Unie stelt looneis van 4,25 procent

8 september 2004 - Vakbond De Unie stelt de banken en andere financiële dienstverleners volgend jaar een looneis van 4,25 procent. Het is voor het eerst sinds 1996 dat in die sector meer dan 4 procent loonsverhoging wordt geëist.

Volgens De Unie voorzitter Teuwen is de eis gerechtvaardigd, nu de winsten en rendementen flink zijn gestegen. De werkgevers krijgen door de maatregelen van het kabinet bezuinigingen in de schoot geworpen. En de top van de banken matigt zelf niet."

Teuwen zegt dat zijn bond (voor middelbaar en hoger personeel) door de combinatie van deze omstandigheden gedwongen is `tegen mijn zin een poenbond te worden'. De Unie met 100.000 leden in de industrie, zorg en dienstverlening zou liever met kabinet en werkgevers via overleg proberen de economie uit het slop te krijgen. Dat is altijd beter dan deze ruzie," vindt Teuwen. Hij constateert dat het kabinet alleen maar eenzijdig verslechteringen oplegt.

Dat gaan we dus repareren, zeker in de banksector waar ondanks de florissante bedrijfsresultaten steeds minder mensen meer werk moeten doen. Als je kijkt naar de gestegen arbeidsproductiviteit, is er ruimte voor een forse looneis," zegt Teeuwen.

Hij kan niet zeggen in welke andere sectoren zijn organisatie eisen stelt, al dan niet in samenwerking met FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Wij willen maatwerk leveren, per sector of per bedrijf. Daarom hebben wij vorig najaar al tegen een centraal akkoord gestemd, omdat een simpele, algemene maatregel niets doet voor de ingewikkelde economische problemen," aldus de voorzitter van De Unie.

woensdag, 8 september 2004