Lijst Pim Fortuyn


LPF vindt gebedsoproep moskee onwenselijk

Den Haag, 07/04/2004 - De LPF pleit voor behoud van de Nederlandse cultuur. Reden voor Kamerlid Hilbrand Nawijn om de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie door middel van Kamervragen om opheldering te vragen over het toelaten van gesproken gebedsoproepen vanuit moskeeën.

Nawijn is van mening dat het op gezette tijden uitdragen van dergelijke in het Arabisch gesproken teksten via een geluidsinstallatie niet in overeenstemming is met de eigen opvattingen dan wel cultuur. Er wordt al snel een parallel getrokken naar het klokkenluiden door de kerken in Nederland. Dit betreft echter een historisch gegroeid gewoonterecht in het van oudsher christelijke Nederland.

Moskeebesturen die zich beroepen op het respecteren van een lange traditie wijst Nawijn van de hand: Ik kan me niet herinneren dat Mohammed al over een Sony-installatie beschikte.

Schriftelijke vragen van het lid Nawijn (LPF) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over de in het Arabisch uitgesproken gebedsoproep in Zeist


1.Bent u bekend met het feit dat een in Zeist gevestigde moskee sinds kort op vrijdagmiddag via een geluidsinstallatie in het Arabisch gesproken gebedsoproepen doet, die tot ver in de omtrek te horen zijn?


2.Welke landelijke regelgeving bestaat er op dit moment ten aanzien van het doen van gesproken gebedsoproepen in de openbare ruimte?


3. Bent u het met mij eens dat het ongewenst is dat burgers in Nederland ongevraagd periodiek kennis moeten nemen van via een geluidsinstallatie versterkte, gesproken religieuze gebedsoproepen, gedaan in een buitenlandse taal, die niet in overeenstemming zijn met hun eigen opvattingen dan wel cultuur? Zo ja, bent u bereid met landelijke regelgeving te komen waarmee dit verboden wordt?


4. Bent u het met mij eens dat het in Nederland via een geluidsinstallatie oproepen tot gebed in het Arabisch tot gevoelens van vervreemding en verwarring kan leiden bij de meerderheid van niet Arabisch-sprekende Nederlanders en dat hiermee een ongerechtvaardigde inbreuk wordt gemaakt op hun grondrecht van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zoals vastgelegd in artikel 6 van de Grondwet? Zo ja, welke actie gaat u ondernemen om deze inbreuk te voorkomen?


5. Bent u het met mij eens dat het gebruik van een geluidsinstallatie bij periodieke, gesproken gebedsoproepen niet binnen de reikwijdte van het grondrecht van de vrijheid van godsdienst valt en dat het gebruik van een geluidsinstallatie bij periodieke, gesproken, gebedsoproepen dus verboden moet worden?