Gemeente Capelle a/d IJssel

Capels Compliment voor drijvende kracht achter Vuykpark

Wethouder De Jong doopt het bouwbord

Foto: Roel Dijkstra
Wethouder De Jong doopt het bouwbord voor de aanleg van het Vuykpark.

Afgelopen zaterdag 4 september reikte wethouder Stadsontwikkeling Jan de Jong namens het college van burgemeester en wethouders een Capels Compliment uit aan het klein comité Vuykterrein in de persoon van de heer L. Keij. De uitreiking vond plaats tijdens het gezellige buurtfeest op het Vuykterrein. De wethouder onthulde zaterdagmiddag ook het bouwbord voor de aanleg van het Vuykpark.

Met de uitreiking van dit Capels Compliment spreekt het college zijn waardering uit over de wijze waarop het comité zich al jaren actief inzet voor de herinrichting van het gebied waar eens de Vuykwerf was gevestigd. Het klein comité Vuykterrein is opgericht tijdens de door de gemeente georganiseerde meedenkbijeenkomsten over de toekomst van het Vuykterrein in 2001. De leden hebben sinds die tijd positief, maar kritisch meegedacht over de ontwikkeling van het plan voor het Vuykpark.

Buurtfeest Start aanleg Vuykpark
Het buurtfeest van 4 september was georganiseerd door een groep actieve bewoners, in samenwerking met de gemeente. Zij wilden hiermee de start van de werkzaamheden voor de aanleg van het Vuykpark vieren. Naar verwachting zijn binnenkort alle benodigde vergunningen rond en kan de schop in de grond.

De aanleg van het park gebeurt in fasen. Er is niet genoeg geld om het hele plan in één keer uit te voeren. In de eerste fase wordt een boulevard met zitbanken aangelegd langs de rivieroever. Op de plaats van de voormalige scheepshelling komt schuin over het terrein een breed wandelpad. Dit pad legt een verband naar het verleden van de hellingbanen van scheepswerf Vuyk. Verder worden in dit gebied groenvoorzieningen aangebracht. In april 2005 zal fase 1 gereed zijn. Tijdens fase 1 wordt tegelijk bekeken hoe de volgende fase bekostigd kan worden. Ook worden onderhandelingen gevoerd met gegadigden voor de horecavoorziening. De aanleg van het park had eigenlijk al dit voorjaar van start moeten gaan. De ruimtelijke ordeningsprocedure en de technische voorbereiding hebben echter meer tijd in beslag genomen dan verwacht.

Europees geld voor Vuykpark
Voor de herinrichting van het Vuykterrein, dat onderdeel uitmaakt van het project Hollandsche IJssel, krijgt de gemeente Capelle aan den IJssel een subsidie van 420.000,- van de Europese Unie. Dit bedrag komt bovenop de 570.000,- die de gemeente zelf al voor de eerste fase beschikbaar heeft gesteld. Kijk voor meer informatie over het project Hollandsche IJssel op www.schonermooier.nl of www.artery.eu.com.