TenneT


Start aanleg nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad

(08-09-2004)

Met het voltooien van een eerste boring onder het Calandkanaal heeft TenneT-directeur Mel Kroon het symbolische startsein gegeven voor de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding voor de Randstad. Beheerder van het landelijke hoogspanningsnet TenneT investeert de komende jaren circa 400 miljoen euro in de nieuwe verbindingen voor het transport van elektriciteit. Al in 2005 moet de eerste nieuwe verbinding klaar zijn om de leveringszekerheid van elektriciteit in de Randstad op het huidige niveau te handhaven.

Met het Project Randstad380 voorziet TenneT in een fase-gewijze aanleg van de noodzakelijke hoogspanningsverbindingen in de Randstad. Het betreft de uitbreiding van het net van de Maasvlakte, via Bleiswijk naar Beverwijk. Met de voorbereiding en uitvoering van het project is circa tien jaar gemoeid. Het meest zuidelijke deel van de verbinding (tussen de Maasvlakte en Westerlee) moet al tegen het einde van 2005 klaar zijn, gelijk met de optredende behoefte. Behalve een nieuwe hoogspanningsverbinding onder de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal wordt dit gerealiseerd door gebruik te maken van bestaande masten. Daarna wordt de verbinding doorgetrokken van Westerlee, via Wateringen naar het hoogspanningsstation in Bleiswijk.

De versterking van het elektriciteitsnet kan in dit gebied deels worden gerealiseerd door het verzwaren van bestaande hoogspanningsverbindingen. Het station in Bleiswijk is met het hoogspanningsstation bij Krimpen aan de IJssel verbonden met het ringvormige landelijke hoogspanningsnet dat TenneT beheert. Zo ontstaat in 2010 ook in de zuidelijke Randstad een gesloten ringverbinding. Een ringvormig hoogspanningsnet maakt de infrastructuur met het oog op leveringszekerheid nog sterker.

Ook vanuit het noorden van de Randstad wordt aan de nieuwe verbinding gewerkt. Op dit moment wordt verzwaring voorbereid van de bestaande hoogspanningsverbinding Diemen-Beverwijk. De laatste schakel in de Randstad is de hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk, waarmee rond 2012 ook een ring van hoogspanningslijnen in het noordelijk deel van de Randstad ontstaat.

Hard nodig
Uit studie blijkt dat het verbruik van elektriciteit met name in de Randstad de komende jaren flink zal toenemen. Woningbouw, vestiging van nieuwe bedrijven, ontwikkelingen in de ICT-sector, moderne productiemethoden in de glastuinbouw en toenemend gebruik van huishoudelijke apparaten, zijn ontwikkelingen die leiden tot een toename in het elektriciteitsverbruik.

Een ander verschijnsel is dat stroomproductie daar plaats vindt waar de prijs en voorwaarden het gunstigst zijn. Dat is niet altijd in de eigen regio maar steeds vaker op grotere afstand. Bijvoorbeeld in het buitenland of -in de toekomst- van windmolenparken op zee. Al deze ontwikkelingen leiden tot meer transport van elektriciteit. Uit berekeningen blijkt dat het bestaande hoogspanningsnet in de Randstad de transportvraag van elektriciteit, met de huidige groeiprognose, na 2005 onvoldoende aan kan. Investeren in het vergroten van de transportcapaciteit is noodzakelijk om de leveringszekerheid van elektriciteit aan consumenten en bedrijven te kunnen blijven garanderen en de betrouwbaarheid van het systeem te verhogen. TenneT heeft onder andere als taak de leveringszekerheid van de landelijke elektriciteitsvoorziening te bewaken. Daarbij werkt TenneT nauw samen met de regionale netbeheerders.