Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten commissie grondgebied 7 september 2004:

Advies aan b&w: Houd de Middeldijk open

BARENDRECHT (WOENSDAG 8 SEPTEMBER 2004) - In Barendrecht houdt het wel of niet afsluiten van de Middeldijk voor autoverkeer de gemoederen inmiddels al een aantal jaren bezig. Gisteravond heeft een meerderheid van de raadscommissie Grondgebied aan het college van burgemeester en wethouders het advies meegegeven om de Middeldijk open te houden voor autoverkeer. Tegelijkertijd vindt de commissie unaniem dat de huidige 30 km/uur-inrichting van de Middeldijk niet voldoet. De commissie is van mening dat de weg door deze inrichting gevaarlijk is omdat automobilisten er een wedstrijd van maken wie het snelst langs de geplaatste obstakels kan rijden. De wethouder is gevraagd met creatieve oplossingen voor dit probleem te komen, zodat de veiligheid op de Middeldijk verbeterd wordt. Wethouder Peter van Vugt (openbare werken) komt echter pas met concrete voorstellen voor aanpassingen in de 30 km/uur-zone wanneer de raad budget vrijmaakt.

De Middeldijk geldt voor bewoners van Nieuweland als belangrijke en kortste route naar het Barendrechtse centrum. Uiteindelijk is het aan het college van burgemeester en wethouders om definitief te besluiten of de Middeldijk wel of niet wordt afgesloten voor autoverkeer. Tot nu toe was het college van b&w van mening dat de Middeldijk afgesloten kon worden zodra doorstroming van het verkeer op de Middelweg en de Kilweg is verbeterd. Het college zal het advies van de commissie meenemen in de definitieve besluitvorming

Aanpassingen Kilweg

De meerderheid van de raadscommissie gaf gisteravond op voorwaarde van een goede financiële onderbouwing groen licht voor een aantal verkeerskundige aanpassingen aan de Kilweg. Zo komt er als het aan de commissie ligt een rotonde voor de ontsluiting van de na-vinex locatie Vrouwenpolder/Lagewei, ter hoogte van het provinciaal fietspad wordt onder de Kilweg een tunnel voor fietsers en wandelaars aangelegd en langs de Middelweg wordt een parallelweg voor gemotoriseerd langzaam verkeer gerealiseerd. De commissie toonde zich voorstander voor het combineren van deze werkzaamheden met de verbreding van de Kilweg, die onlangs is begonnen. Door de werkzaamheden gecombineerd uit te voeren wordt groot voordeel behaald. Zo wordt er een subsidie van de Stadsregio veilig gesteld en bovendien is het een stuk goedkoper om de werkzaamheden gecombineerd uit te voeren. In de raadsvergadering van september wordt over deze aanpassingen een definitief besluit genomen. Voor die tijd zal het college van b&w nog moeten komen met een nadere financiële onderbouwing van de plannen. Stemt de raad in, dan wordt al eind dit jaar een begin gemaakt met de werkzaamheden. In de zomer van 2005 moet dan alles klaar zijn.

Verkeersveiligheidsplan

Het geactualiseerde verkeersveiligheidsplan van de gemeente Barendrecht is door de commissie vrijgegeven voor inspraak. Vanaf begin oktober ligt het plan negen weken in het gemeentehuis ter inzage en kan iedereen hierop reageren. In het verkeersveiligheidsplan staan de thema's bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid centraal.

Noot voor de pers,