GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 8 september 2004 14:28
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil aanscherping wapenexportbeleid

( 8 september 2004)

Kamervraag

De verspreiding van nuleaire materialen en wapens en de kennis daar over vormt een ernstige bedreiging voor de mondiale veiligheid. GroenLinks eist daarom dat het Nederlandse exportbeleid flink wordt aangescherpt.

Twee Vandaag zond gisteravond de resultaten uit van een onderzoek naar de vergunningverlening rond nucleaire dual-use goederen. Nucleaire duel - use goederen kunnen civiel gebruikt worden, maar ook aangewend worden voor een kernwapen. Nederland heeft nucleaire dual use goederen geleverd aan landen die de Non Proliferatie Verdragen niet willen tekenen of deze verdragen schenden. Voorbeelden zijn Iran, China en Israël. Verontrustender is des meer dat aan land als Israël nog nooit een eindgebruikerverklaring is gevraagd. Nederland heeft dus willens en wetens geen idee wat Israël met deze goederen van plan is. Wederom is er sprake van een uitzonderingspositie ­ als het gaat om de export en doorvoer van strategische goederen - voor Israël. Israël is in het bezit van illegale kernwapens, en ook geen NPV verdragslid. Reden te meer om extra alert te zijn. Maar Nederland wil blijkbaar niet controleren.

De Tweede Kamer wordt nu nauwelijks over de export van dual use geïnformeerd. Een groot deel van de Nederlandse wapenexport blijft zodoende buiten de statistieken. Dat mag de Kamer niet langer accepteren. GroenLinks pleit al geruime tijd voor een aanscherping van de exportwetgeving én rapportage. Deze aanbevelingen zijn opgenomen in de notitie 'Proliferatie van kernwapens aan banden. Een notitie over wapenexport en dual use' (1 juli 2004).

Farah Karimi heeft nu de volgende vragen gesteld.


1. Waarom wordt er bij de vergunningverlening rond nucleaire duel - use goederen aan Israël niet naar een eindgebruikerverklaring gevraagd? (1)


2. Is er sprake van een uitzonderingspositie als het gaat om Israël? Zo ja, op welke gronden?


3. Heeft de Nederlandse regering fysiek gecontroleerd of geëxporteerde nucleaire duel - use goederen naar Israël voor civiel gebruik zijn ingezet? Zo nee, waarom niet?


4. Is de Israëlische vliegtuigindustrie op enige wijze verbonden met de defensie industrie? (2) Zo ja, waarom zijn er vergunningen verstrekt voor nucleaire duel - use goederen die een militair doel dienen, en waarbij Nederlandse controle achterwege blijft?


5. Waarom heeft u als het gaat om Israël, alleen gebruik gemaakt van het Internationale Import Certificaat (3) gezien het feit dat 1) Israël illegaal kernwapens heeft, 2) Israël geen verdragslid is van het Non Proliferatie Verdrag (NPV)?


6. Voor welke nucleaire duel use goederen aan Israël zijn de afgelopen 10 jaar exportvergunningen verstrekt? Kunt u de Kamer zo spoedig mogelijk een overzicht verstrekken? Zo nee, waarom niet?


7. Voor welke nucleaire duel use goederen aan de andere landen die geen lid zijn van het Non Proliferatie Verdrag, zijn de afgelopen 10 jaar exportvergunningen verstrekt? Kunt u de Kamer een overzicht verstrekken? Zo nee, waarom niet?


8. Waarom heeft u voor de levering aan Iran niet geïnsisteerd op een eindgebruikerverklaring? Wanneer heeft deze levering plaatsgevonden? Hoe lang en wanneer was de eerste vergunning reeds verlopen?


9. Bent u bereidt voor de export van duel - use goederen verantwoording af te leggen in de jaarlijkse wapenexport rapportage? Zo nee, waarom niet?


10. Deelt u de mening dat bij de export van duel use-goederen naar landen die geen verdragspartij zijn van het Non-Proliferatie Verdrag (NPV), of regelmatig non-proliferatieverdragen schenden, de in- en uitvoerwet dient te worden aangescherpt? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet?

(1) Uitzending Twee Vandaag, 07 september 2004 www.tweevandaag.nl

(2) Zie bijlage. Brief van Directie Handelspolitie en Investeringsbeleid. Kenmerk BEB/HIB/4042915.

(3) Het Internationaal Import Certificaat is alleen om vast te stellen dat de goederen in dat land zijn geïmporteerd, en niet naar een ander land zijn omgeleid.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -