Intel helpt bij het vormen van de Digitale Wereld

Multi-core processors en andere innovaties maken deel uit van brede, platformgebaseerde benadering

Kontich, 8 september 2004 - Tijdens IDF Fall 2004 in San Francisco heeft Intel President en COO Paul Otellini een aantal nieuwe innovaties onthuld, die richting geven aan de technologie-industrie en nieuwe mogelijkheden creëren voor klanten en eindgebruikers. In zijn keynote speech voor zo'n 5.000 ingenieurs, ontwikkelaars en andere technische specialisten, gaf Otellini een overzicht van de trends en technologieën die de verdere groei van de industrie zullen stimuleren, uiteenlopend van multi-core processors tot nieuwe platforminnovaties.

Het snel toenemende gebruik van digitale technologie door vrijwel alle industrietakken betekent dat pure verwerkingssnelheid nu verder moet worden ondersteund door het vermogen om een grotere diversiteit aan gebruikersbehoeften te ondersteunen. Naast het verbeteren van de algehele processorprestaties, heeft Intel zich daarom gericht op het verhogen van de efficiency van de processor en op nieuwe mogelijkheden waarmee gebruikers optimaal kunnen profiteren van zaken als multi-tasking, betrouwbaarheid, beheerbaarheid en draadloze netwerkcommunicatie.

Een kernaspect van deze bredere focus wordt de toepassing van multi-core processors (processors met meerdere rekenkernen) in de belangrijkste producten van Intel. Deze technologie biedt tal van mogelijkheden, waaronder betere gebruikersinterfaces, krachtigere anti-virus bescherming en beveiliging, en algemene verbeteringen van de efficiency en de prestaties.

"Drie jaar geleden meldden we tijdens IDF dat Intel fundamentele technologieën en chipontwerpen zou leveren om meer waarde en functionaliteit te realiseren," zegt Otellini. "Hyper-Threading en Intel Centrino mobiele technologie waren de eerste concrete voorbeelden die deze belofte staafden. Nu we deze gebruikers-gerichte benadering verder verbreden, zullen we multi-core processors gaan implementeren in ons gehele productaanbod."

Intels Hyper-Threading technologie was een belangrijke eerste stap op weg naar multi-core processing. Het bood software-ontwikkelaars de stimulans om applicaties te ontwerpen die in staat zijn om informatie parallel te verwerken voor meer efficiency. Hierdoor zijn er nu tal van tools voor ontwikkelaars beschikbaar waarmee zij direct kunnen profiteren van de voordelen van Intels multi-core plannen.

"Bij Intels multi-core technologie gaat het om veel meer dan alleen het plaatsen van twee processorkernen op een enkel stuk silicium," aldus Otellini. "Onze multi-core technologie stelt ontwikkelaars in staat om bestaande middelen en tools te benutten om eindgebruikers nieuwe en innovatieve voordelen te bieden."

Als voorbeeld van een toekomstig multi-core product van Intel, demonstreerde Otellini een werkend prototype van de volgende generatie Intel Itanium processor, met de codenaam 'Montecito'. Behalve een multi-core ontwerp, bevat de Montecito processor ruim 1,7 miljard transistors en 24 megabytes aan buffergeheugen. Montecito is een van verschillende multi-core processorprojecten voor de mobiele, desktop en server marktsegmenten die Intel tijdens IDF zal toelichten.

Intel gaf tevens informatie over andere innovaties op het gebied van chipontwerp, die nieuwe mogelijkheden bieden voor elektronische apparaten. Een van deze innovaties betreft een nieuwe functie van toekomstige chipsets waarmee IT-beheerders de automatiseringsmiddelen gemakkelijker en beter kunnen beheren. Intel Active Managagement Technology (IAMT) zorgt voor het beheer van informatie van verschillende platforms, van handpalmapparaten tot servers. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan het veranderen van de huidige situatie waarin ongeveer 80 procent van het IT-budget wordt gespendeerd aan het beheren van IT-middelen, in plaats van aan het ontwikkelen en implementeren van oplossingen die de productiviteit en efficiency verhogen.

Verder zal Intel onder andere virtualisatietechnologie (met de codenaam 'Vanderpool Technology' of VT) implementeren in zijn chipontwerpen, waarmee computers in staat zullen zijn om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd te draaien. Ook kan hiermee de betrouwbaarheid aanzienlijk worden verhoogd. Daarnaast zullen toekomstige beveiligingstechnologieën zoals LaGrande Technology (LT) helpen voorkomen dat hackers zich toegang verschaffen tot zakelijke en persoonlijke informatie, terwijl potentiële nieuwe multimediatechnologieën de kosten zullen reduceren en nieuwe mogelijkheden zullen bieden voor zowel thuis als op kantoor.

Over IDF
Het Intel Developer Forum (IDF) is het belangrijkste evenement voor hardware- en software-ontwikkelaars. Intel Developer Forums worden het hele jaar door gehouden over de hele wereld en brengen belangrijke spelers in de industrie bij elkaar om de nieuwste technologieën en producten voor PC's, servers, communicatieapparatuur en handheld clients te bespreken. Meer informatie over IDF en Intel-technologie is te vinden op http://developer.intel.com/idf/.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.



Ingezonden persbericht