Novem

08-09-2004 Rol van Novem:
Verosol:Ketenbenadering voor raambekledingsproducten

Aanvrager:
Contactpersoon:
Betrokken partijen:
Projectperiode:
Aard project: industrieel onderzoeksproject

Raambekledingsproducent Verosol beschikt over een milieuzorgsysteem dat is geïntegreerd in het kwaliteitszorgsysteem ISO-9001 2000. Het bedrijf wil dit systeem nu aanvullen met ketenaspecten. De focus ligt hierbij zowel extern (knelpunten in de markt en regelgeving, borging continue verbetering in de keten, komen tot overlegstructuren met ketenpartners) als intern (zorgsysteem, productie).

Verosol produceert raambekledingsproducten als plissés, lamellen, rolgordijnen, vouwgordijnen en jaloezieën voor kantoren, zorginstellingen, woningen, etc. De functionele eigenschappen van de producten (reflectie van licht en warmte, isolatie, etc.) worden gerealiseerd door een flinterdun laagje opgedampt aluminium aan de achterzijde van het textiel.

Uit een Energie Innovatie Scan (EIS) is een aantal interessante besparingsopties in de keten naar voren gekomen. Het grootste energiebesparingspotentieel blijkt te liggen bij de afnemers en gebruikers van Verosol-producten. Gebrek aan kennis in de markt en beperkende regelgeving staan een milieubewuste keuze door afnemers in de weg en leiden tot uiteenlopende praktijkproblemen.

In het kader van het duurzaamheidsbeleid van de onderneming wil Verosol deze situatie ten goede keren door ketenaspecten te integreren in de bestaande milieu- en kwaliteitszorgsystemen. Daartoe zal eerst de benodigde relevante informatie worden verzameld. Daarna gaat Verosol de keten nader analyseren, inclusief de actoren en de milieubelasting. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden om richting te geven aan de verbetering van de zorgsystemen.