Gemeente Amsterdam

Belang kolensector in Amsterdamse haven neemt toe 8 september 2004 - Havenbedrijf
De kolensector in de Amsterdamse haven krijgt meer op- en overslagcapaciteit door uitbreiding van twee kolenoverslagbedrijven: OBA (Overslag Bedrijf Amsterdam) en ACP (Amsterdam Coal Processing).

Van het voormalige Fordterrein aan de Westhaven huurt OBA 9 hectare en ACP 3,5 hectare, waardoor er in de haven een extra overslagcapaciteit ontstaat van 3 miljoen ton en een extra opslagcapaciteit van ruim een half miljoen ton. Uitbreiding is nodig om de groeiende vraag uit Duitsland naar kolen, als gevolg van de sluiting van de Duitse kolenmijnen, op te vangen.

Volgens Mark van der Horst, wethouder voor de Haven, is Amsterdam door zijn ligging een belangrijke importhaven van kolen met bestemming Duitsland. "Duitsland is voor zijn energievoorziening sterk afhankelijk van import, zeker nu de kolenmijnen sluiten. Dit betekent dat de kolenstroom richting Duitsland de komende jaren zal blijven groeien."

De op- en overslag van kolen nemen in Zeehavens Amsterdam een belangrijke plaats in. Zo'n 30 procent van de totale goederenoverslag bestaat uit kolen. Een groot deel van de aangevoerde kolen ondergaat in de haven eerst een bewerking voordat het richting eindbestemming gaat. Zo worden kolen gewassen, gezeefd en gebroken om ze op de juiste (calorische) kwaliteit te brengen.

De aangevoerde kolen zijn o.a. bestemd voor Corus, een aantal energiecentrales in Nederland, zoals de Hemwegcentrale voor de elektriciteitsvoorziening van de stad, en voor het Duitse achterland, voornamelijk het Ruhrgebied.
Zowel OBA als ACP hebben al een vestiging aan de Westhaven.

Om de uitbreiding mogelijk te maken heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam het naburige nieuwe terrein de afgelopen maanden gesaneerd en bouwrijp gemaakt. De bestaande coasterkade is geschikt gemaakt voor grote zeeschepen en verlengd tot 300 meter. In het verlengde van deze kade wordt een tweede diepzeekade aangelegd, ook 300 meter lang. Beide bedrijven beschikken zodoende op het nieuwe terrein over een eigen diepzeekade waar grote zeeschepen kunnen lossen danwel laden.

© Gemeente Amsterdam