Socialistische Partij

Sluit ondermaatse privé-klinieken

08-09-2004 * Het scheppen van hoge verwachtingen, inzetten van onvoldoende bekwame artsen, veelal geen verpleegkundige zorg en geen goede mogelijkheid tot het steriliseren van operatie-instrumenten: een greep uit conclusies uit een nieuw rapport van de Inspectie voor Volksgezondheid. Wederom blijken particuliere klinieken ondermaats, ondanks een scherp rapport dat verscheen in 2003. Kant: "Volgens de minister zien particuliere klinieken het belang van de aanbevelingen, maar volgens mij bedriegen de winstoogkleppen de kwaliteit zorg. Klinieken die onder de maat presteren, moeten worden gesloten."

Agnes Kant Het kabinet gaat nog meer winstoogmerk toestaan en meer marktwerking introduceren in de zorg. Kant: "Gezien deze ernstige constateringen bij privé-klinieken is dit onbegrijpelijk. De minister heeft al toegegeven dat uitbreiding van de inspectie te verwachten is met de invoering van meer markt. Ondanks dit kwaliteitsrisico wordt de marktwerking met volle vaart ingevoerd."

Kant: "Het is overigens ook nog maar de vraag of de inspectie een goed beeld heeft van wat zich afspeelt in de particuliere klinieken. Ze hebben wederom aangegeven geen zicht te hebben op het aantal klinieken en waar ze zich bevinden, dus dat ze wel weten wat er gebeurt, lijkt mij onmogelijk." Om dat beeld wel te krijgen en ook op te kunnen treden, wil de SP een vergunningstelsel in voeren. Vooraf kunnen dan kwaliteitseisen gesteld worden, en als daar niet aan voldaan wordt, moet de vergunning worden ingetrokken.