Politie Zaanstreek-waterland


LANDSMEER

Inbreker verdacht van meer zaken


De 26-jarige Landsmeerder die begin augustus door de politie werd aangehouden voor een ramkraak in zijn woonplaats, zit nog steeds vast en wordt inmiddels verdacht van nog meer strafbare feiten. De verdachte werd kort na de ramkraak in de omgeving van zijn woning aangehouden na een achtervolging door meerdere tuinen en sloten.

De gestolen auto die vermoedelijk bij de ramkraak op het Zuideinde is gebruikt, werd even daarna brandend aangetroffen op de Giessenburg. Uit het onderzoek van de politie bleek dat met diezelfde auto een avond voor de ramkraak in Amsterdam werd getankt zonder te betalen. Verder hadden agenten de verdachte een dag daarvoor in de wagen zien rijden en de achtervolging ingezet omdat ze wisten dat de man niet in het bezit van een rijbewijs was. Om aan de politie te ontkomen maakte de Landsmeerder toen diverse grove verkeersovertredingen. De betrokken agenten moesten de achtervolging staken omdat het te gevaarlijk werd voor overige verkeersdeelnemers.

In het verdere verloop van het onderzoek wist de politie de man ondermeer te koppelen aan een auto-inbraak op het Doornenburg in Landsmeer begin juli en twee autodiefstallen in Amsterdam. Verder zagen politiemensen de verdachte eind april op een bromfiets over de Kolkweg in Oostzaan rijden. Omdat dit een autoweg is volgde een achtervolging waarbij de man kon ontkomen maar wel een keer onderuit ging. Op die plek vonden politiemensen een tasje met 30 gram cocaïne. Ten slotte wordt de Landsmeerder verdacht van een tasjesroof in Amsterdam. De verdachte zou een mobiele telefoon die daarbij werd buitgemaakt aan een plaatsgenoot hebben doorverkocht.

13:46 08-SEP-04
PURMEREND, PURMERWEG

Regen van bekeuringen bij bromfietscontrole

Een bromfietscontrole door de politie leverde totaal 42 bekeuringen op. Totaal werden 30 brommers gecontroleerd waarvan er slechts vijf geheel in orde bleken. De politie heeft de bromfiets van een 17-jarige Purmerender in beslag genomen. Hij had de bromfiets even uitgeleend aan een even oude stadsgenoot die vervolgens werd betrapt. De rollenbanktest wees uit dat het voertuig sneller kon rijden dan 75 kilometer per uur. De eigenaar van de bromfiets is al twee keer eerder gepakt met een opgevoerde bromfiets. Voor zijn vriend was het de zesde keer dat hij met te hoog vermogen van de weg werd gehaald. Justitie zal later over het lot van de bromfiets beschikken. Verder waren er 12 brom- of snorfietsen met een te hoge constructiesnelheid, één zonder verzekering(splaat), vijf bestuurders zonder helm, vijf keer geen papieren tonen, vijf maal geen verzekerins- of bromfietscertificaat hebben, overschrijdingen van geluidsniveau, gladde band, slechte remmen, enzovoort.

14:54 07-09-04
ZAANDAM, WESTZIJDE

Zoektocht naar winkeldief

De politie heeft na een zoekactie een 20-jarige man uit Den Helder aangehouden. De man was gezien door winkelpersoneel van een schoenenwinkel terwijl hij met een paar schoenen onder zijn kleding door het alarmpoortje liep. In eerste instantie kon de man wegkomen maar dank zij een goed signalement kon hij later op station Zaandam door de agenten worden ingerekend.

19:00 07-SEP-04
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG

Passagier weigert te betalen

Een 17-jarige Amsterdammer is door de politie aangehouden omdat hij na vordering de bus van het streekvervoer niet wilde verlaten. De chauffeur wilde de jongen niet meenemen omdat die weigerde te betalen. De agenten moesten enig geweld gebruiken omdat de verdachte zich hevig verzette. Hij is later op de avond na verhoor vrijgelaten.

06:37 08-SEP-04
PURMEREND, EDISONWEG

Aanrijding met letsel

De politie heeft een aanrijding opgenomen waarbij een17-jarige bromfietser uit Purmerend gewond raakte. De jongeman reed over de Grotenhuijsweg vanuit de richting van de Parkstee in de richting van de Tuinstee. Bij de kruising met de Edisonweg kwam een 33-jarige Purmerendse met de auto uit tegenovergestelde richting. De vrouw sloeg linksaf en zag daarbij de bromfietser over het hoofd en reed hem aan. Hij is met inwendige verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en opgenomen.

11:37 07-SEP-04
PURMEREND, WILLEM EGGERTSTRAAT
Winkelbediende verdacht
Een 17-jarige Purmerender is door de politie aangehouden omdat hij geld van zijn baas heeft weggenomen. De winkelbediende viel door de mand toen hij een door zijn baas gemerkt biljet bij zich bleek te hebben. De winkelier heeft het biljet gemerkt omdat hij al enige dagen geld uit een kassa miste. Uiteindelijk bleek er bijna E 240,= verdwenen. Na verhoor is de verdachte heengezonden.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-080904


09:45-12:00 07-SEPT-04
WORMERVEER, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
44 km per uur te hard
Op de Provincialeweg in Wormerveer werd dinsdagochtend tijdens een snelheidscontrole een hoogste
snelheid gemeten van 114 km per uur. De hardrijder was één van de weinigen. Minder dan één op de honderd weggebruikers reed harder dan de toegestane 70 km per uur.

09-AUG-04
OOSTZAAN, KERKSTRAAT
Bromfiets in beslag genomen
Het verkeershandhavingsteam heeft vorige maand een 22-jarige bromfietser uit Amsterdam aangehouden en de bromfiets van de man in beslag genomen. De man raakte zijn bromfiets kwijt omdat hij met de politie gemaakte afspraken niet nakwam. De overtreder was enkele weken eerder staande gehouden tijdens een verkeerscontrole, nadat agenten de bestuurder zonder helm en met hoge snelheid over de Kerkstraat in Oostzaan zagen rijden. Bij nadere controle bleek de bromfiets een vermogen van meer dan 2 kilowatt te hebben, wat betekent dat het voertuig met gemak 75 km per uur haalt. Tegen de Amsterdammer werd proces-verbaal opgemaakt en hij moest het voertuig binnen enkele weken in de originele staat terugbrengen en laten testen op het politiebureau. Omdat de man niet op kwam dagen op de afgesproken datum, heeft de politie de bromfiets opgehaald en in beslag genomen. Justitie zal de zaak verder afhandelen.
Sinds enkele maanden worden bestuurders van opgevoerde bromfietsen strenger aangepakt.
Een groot aantal bromfietsen in de gemeente Zaanstad is opgevoerd. In het jaar 2001 werden in de gemeente Zaanstad 166 bekeuringen uitgeschreven voor een teveel aan vermogen. Een jaar later was dat aantal al bijna verdrievoudigd en in 2003 ontvingen ruim 900 bromfietsers een boete voor een te hoog vermogen. Afspraken met justitie hebben er voor gezorgd dat de politie sinds enkele maanden strenger op kan treden tegen bestuurders van opgevoerde bromfietsen. Dit betekent onder andere dat bij een constructiesnelheid van meer dan 1.9 kw, dan wel 0.9 kw (snorfiets) het voertuig in beslag wordt genomen. Is het de eerste keer, dan wordt er een termijn gesteld waarbinnen het voertuig weer standaard gemaakt moet worden. Is het de tweede keer, dan beslist justitie wat er met het voertuig gebeurt.
Door het aanpakken van jeugd op bromfietsen moet niet alleen de verkeersveiligheid verbeterd worden maar moet ook de overlast van brom- en snorfietsen omlaag gebracht worden. De overlast is inmiddels een landelijk 'probleem' geworden. Onderzoek door TNO heeft uitgewezen dat bromfietsen en snorfietsen tot de ergernis Top 3 behoren als het gaat om gevaarlijk- en roekeloos rijgedrag en het veroorzaken van geluidsoverlast.


---- --