Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 31 augustus en 7 september 2004

Op dinsdag 31 augustus 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Verzoek tot huur grond nabij Kompasstraat 13
AVR-Rietveld C.V. verzocht het college om grond te huren nabij het bedrijfspand aan de Kompasstraat 13. Het bedrijf plaatst al even - zonder toestemming - afvalcontainers op grond van de gemeente. Gezien de vervuiling van de openbare ruimte en het tekort aan parkeerplaatsen heeft het college besloten de grond niet te verhuren. Het gebrek aan parkeerruimte is mede ingegeven door klachten van omliggende bedrijven.

Verzoek vrijstelling voor het realiseren van een afhaalbalie voor maaltijden Eglantierbaan 55
De eigenaar van het bedrijf de Gouden Kip verzorgt maaltijdbereiding en bezorging vanuit het pand Eglantierbaan 55. Het college ontving het verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 voor het realiseren van een afhaalbalie voor maaltijden en/of snacks. Horeca in deze vorm is op deze locatie in strijd met het bestemmingsplan. In verband met het niet halen van de parkeernorm cafetaria (ASVV 2004) en de mogelijke precedentwerking wordt geen toestemming verleend.

De Blinkert
Het college heeft er in een schrijven aan de heer Lubbers, respectievelijk De Blinkert BV op aangedrongen dat het zwembad op 13 september 2004 uiterlijk heropend wordt. De heer Lubbers heeft deze datum toegezegd in een telefonisch contact met wethouder De Jong. De heren spraken ook over de wens van de zwemvereniging om een gesprek te voeren over het sluiten van een schriftelijke huurovereenkomst. De gemeente zou het op prijs stellen als de heer Lubbers over dit onderwerp een gesprek wil aangaan met de vertegenwoordigers van de zwemvereniging.

Op dinsdag 7 september 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Brief Platform Buitenlanders Rijnmond
Het Platform Buitenlanders Rijnmond verzocht de gemeenteraad stelling te nemen tegen de hoge leges voor verblijfsvergunningen en om beleid te maken rond het verstrekken van bijzondere bijstand voor verblijfsvergunningen. Het college heeft ingestemd met het advies aan de raad om niet in te gaan op verzoeken om adhesie. Dit conform de door de vastgestelde lijn van de raad. De ministerraad heeft ingestemd met een verzoek voor onder andere verlaging van leges. De gemeente volgt dit beleid.
[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken, agenda raad.]

Huisvesting stafbureau BOPO
De Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs (BOPO) verzocht om medewerking bij het zoeken naar vervangende en goedkopere huisvesting van het stafbureau. Het college geeft in een brief aan wat haar mogelijkheden zijn en verzoekt BOPO onder andere met een Programma van Eisen en rekening te houden met het ingezette fusie/samenwerkingstraject met het Openbaar Primair Onderwijs Krimpen te onderbouwen.

Brief IJsselkids en BOPO met betrekking tot uitbreidingsvoorstellen Voor- en volgschoolse Educatie (VVE) en kinderopvang in het kader van het WIN-beleid
IJsselkids en BOPO verzoeken het college om toelichting op en besluiten over VVE en kinderopvang inzake het WIN-beleid. De auteurs uiten tevens hun bezorgdheid over tegenstrijdige beleidslijnen. Het college stelde de conceptbrief vast waarin wordt verwezen naar de stuurgroep VVE. Daarnaast wordt de stand van zaken en oplossingsrichting van de gemeente met betrekking tot kinderopvang nieuwkomers uitgelegd en de gemeentelijke standpunten ten aanzien van VVE en WIN uiteen gezet. Hieruit blijkt dat er geen tegenstrijdigheid is in het gemeentelijk beleid.

Prioriteiten in handhavingsbeleid 2004-2005
Het college heeft de prioriteiten in het handhavingsbeleid vastgesteld. Bij de afweging in de prioriteitstelling is vooral gekeken of de fysieke veiligheid in het geding kan komen en wat de schade zou kunnen zijn aan het imago en het belang van de gemeente. De laagste waardering is gegeven aan de financiële effecten van de handhavingstaak. Vijf handhavingstaken hebben prioriteit één gekregen: brandveiligheid bij tijdelijke bouwwerken en inrichtingen, de controle van asbestsloop of verwijdering, brandveiligheid van permanente gebouwen en het toezicht op voertuigen met gevaarlijke stoffen.
[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Algemene en Bestuurszaken.]

Intrekken vrijstelling en bouwvergunning Tango (10504) Op basis van onderstaande overwegingen heeft het college besloten de vrijstelling en bouwvergunning Tango in te trekken en een nieuw besluit voor te bereiden conform artikel 19, lid 1 WRO. Uitkomst van de overwegingen zijn:

- de wenselijkheid om te komen tot een onbemand benzineverkooppunt in het Hoofdweggebied nog is onverminderd aanwezig;
- de argumentatie zoals die gebruikt is in het collegeadvies leidt niet eenduidig tot het voorbereiden van een nieuw besluit op basis van artikel 19, lid 1 WRO;

- de jurisprudentie is eveneens niet eenduidig over de te volgen procedure;

- dat er geen zwaarwegende en overtuigende argumenten zijn om af te wijken van het advies van de commissie voor de bezwaar- en de beroepschriften;

- dat een inschatting van de juridische positie van de gemeente de verwachting laat zien dat het volgen van een artikel 19, lid 1 WRO de minste kans op schade voor de gemeente geeft. [Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Bestuursrapportage 2004-1
Het college heeft kennis genomen van de bestuursrapportage 2004-1.

Voorontwerpbestemmingsplan Schenkel-Zuid
Het college heeft ingestemd met het voorontwerpbestemmingsplan Schenkel-Zuid. Het plan wordt opnieuw voor overleg voorgelegd aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de provincie Zuid-Holland. Ook wordt de inspraakprocedure gestart.
[Procedurevoorstel: lijst mededelingen commissie Stedelijke Ontwikkeling.]

Implementatie Wet Kinderopvang in Capelle aan den IJssel Het college heeft de nota Voorstel Implementatie Wet Kinderopvang in de gemeente Capelle aan den IJssel vastgesteld. Het college stemde in met adviezen als het ontwikkelen van aanvullend lokaal beleid voor kinderopvang en het inrichten van een openbaar register waarin meldingen staan van alle kindercentra en gastouderbureaus. [Procedurevoorstel: agenda commissie Dienstverlening, agenda raadsvergadering.]

Bestuurlijke ondersteuning en advisering Stadsregio Vanuit de portefeuillehouders en raadsleden die Capelle in de Stadsregio vertegenwoordigen is het verzoek gekomen om meer structuur te brengen in de ambtelijke ondersteuning en advisering. Zo kan bij onderwerpen, waarbij dat noodzakelijk en/of wenselijk is, ook een gemeentelijk standpunt worden ingebracht en verdedigd. Het college heeft ingestemd met het voorstel voor een nieuwe werkwijze.

Reparatiemaatregelen als gevolg van het beëindigen van de ID-subsidie
De notitie is voornamelijk gericht op de gevolgen van de subsidiestop voor de individuele ID-medewerker en eventuele reparatiemogelijkheden. Het college heeft ingestemd met de voorgestelde reparatiemogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn: ID-ers waarvoor ontslag wordt aangevraagd een reïntegratietraject aanbieden, voor ID-ers die op 1 januari 2005 55 jaar en ouder zijn het huidige ID-contract voort te zetten tot de pensioengerechtigde leeftijd of totdat uitstroom plaatsvindt. Over dit onderwerp volgt deze week een persbericht.