Gemeente Ferwerderadiel

Wijziging APV - kappen van bomen

Vaststelling Wijziging Algemene plaatselijke verordening

(betreft: het kappen van bomen)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ferwerderadiel maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 19 augustus 2004 een wijziging van de Algemene plaatselijke verordening heeft vastgesteld.

Door deze wijziging komt per 1 januari 2005 de vergunningplicht voor het kappen van bomen te vervallen. De vergunningplicht zal op dat tijdstip worden vervangen door een meldingsplicht.

De handelwijze is per 1 januari 2005 als volgt.

De particulier, die een boom wenst te kappen, dient dit voornemen ten minste drie weken van tevoren bij de gemeente te melden. Vervolgens wordt de kennisgeving door de gemeente getoetst aan een van gemeentewege op te stellen lijst van te beschermen bomen.

Op deze lijst worden de bomen opgenomen die bijvoorbeeld beeldbepalend of monumentaal zijn en om die reden tegen kap of beschadiging beschermd dienen te worden. Na toetsing kan door burgemeester en wethouders formeel toestemming worden gegeven voor het kappen van de betreffende boom, dan wel wordt de toestemming geweigerd, indien de boom op genoemde lijst voorkomt.

Zolang van gemeentewege niet op de kennisgeving is gereageerd, mag niet tot het kappen van de boom worden overgegaan.

De lijst van beschermingswaardige bomen is nog niet geheel gereed. Zodra dat wel het geval is, zal deze worden gepubliceerd. De lijst zal dan voor een ieder ter inzage worden gelegd.

Het betreft hier een referendabel besluit.
Er kan dus een referendum over dit raadsbesluit worden aangevraagd.

Een verzoek tot het houden van een referendum over genoemd raadsbesluit dient te worden ingediend binnen drie weken na de datum van het verschijnen van deze editie van Sawn Stjerren Nijs.

Iedere kiesgerechtigde kan één inleidend verzoek om een referendum te houden, indienen. Hij of zij dient dan een formulier te ondertekenen dat bij de gemeente beschikbaar is en moet zich dan legitimeren.

De wijzigingsverordening ligt voor een ieder gedurende 6 weken ter inzage op de sector Grondgebied van de gemeente.

De wijziging van de Algemene plaatselijke verordening zal in werking treden op


1 januari 2005.

Ferwert, 8 september 2004

burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel.